در این مقاله قصد داریم به معرفی اجزای داخلی کنسول PS4 شرکت سونی بپردازیم، تا آخر این مقاله با تیلنو همراه باشید.
اولین نسخه از کنسول PS4، در سال ۲۰۱۳ توسط سونی معرفی شد که در حال حاضر با نامهای پلی استیشن 4 اوریجینال و یا پلی استیشن 4 فَت (Fat) شناخته میشود. در سالهای گذشته دو نسخهی دیگر از کنسول PS4، یعنی پلی استیشن 4 اسلیم و پلی استیشن 4 پرو نیز توسط سونی رونمایی و وارد بازار شدند. در بخش اول این مقاله قصد داریم به بررسی اجزای داخلی کنسول PS4 اسلیم بپردازیم. کنسول PS4 اسلیم با برادر بزرگتر خودش یعنی PS4 اوریجینال، چند تفاوت کوچک دارد که مهمترین تفاوت این دو کنسول عبارت است از:
- PS4 اسلیم ابعاد کوچکتری نسبت به PS4 فَت دارد و از لحاظ ظاهری نیز تا حدودی زیباتر است.
- PS4 اسلیم و PS4 فت، مشخصات فنی و سخت افزاری یکسانی دارند ولی PS4 اسلیم انرژی کمتری مصرف میکند.
- PS4 اسلیم از فرمت تصویری HDR پشتیبانی میکند.
در سمت دیگر، عضوی قدرتمند از خانواده کنسولهای پلی استیشن وجود دارد که با نام پلی استیشن 4 پرو شناخته میشود. Playstation Pro قدرت پردازشی و گرافیکی بیشتری نسبت به همنامان نسل هشتمی خود دارد. البته ما در این مقاله در مورد کنسول PS4 پرو صحبت نمیکنیم.
نکتهی مهم: این مقاله یک مطلب آموزشی درباره باز کردن کنسول پلی استیشن 4 اسیلم و تعمیر آن نیست و قصد ما صرفا آشنایی شما با قطعات سخت افزاری این کنسول است و از گفتن اطلاعات فنی و الکترونیکی درباره این کنسول خودداری کردیم. پس اگر دانش کافی در زمینه تعمیرات و الکترونیک ندارید، از باز کردن کنسول و جدا کردن قطعات آن خودداری کنید.
منبع تغذیه (Power Supply)
کنسول PS4 اسلیم با برق dc کار میکند. ولتاز این برق باید دامنهای به اندازه 13 ولت داشته باشد. برقی که در منازل وجود دارد از نوع ac یا سینوسی بوده و دامنه ولتاژ آن حدود 200 ولت با فرکانس 50 هرتز است. بنابراین از یک منبع تغذیه در سیستم استفاده شده است که ولتاژ 220 ولت سینوسی برق شهری را دریافت کرده و یک ولتاژ dc با دامنه 13 ولت و جریان 12 آمپر را برای کارکرد بی عیب و نقص کنسول فراهم میکند.
درایور حافظه (Hard Drive)
کار این بخش همانطور که از نامش پیداست، ذخیرهسازی اطلاعات است. زمانی که کنسول PS4 خود را خریداری میکنید بر روی این درایور حافظه فقط یک سیستم عامل توسط شرکت سونی نصب شده است. از این لحظه به بعد کاربر میتواند بازیهای خود یا هر اطلاعات دیگری مانند تروفیها را بر روی این درایور حافظه ذخیره کند. در داخل هارد درایو یک دیسک گردان وجود دارد که صفحهی این دیسک به چند قسمت مساوی به نام سکتور تقسیم شده است که اطلاعات در داخل این سکتور ها قرار میگیرند. یک نکته مهم که کاربران حتما باید به آن توجه کنند این است که کنسول PS4 باید بر روی سطحی قرار گیرد که هیچ ضربه و ارتعاشی به آن وارد نشود. چون ممکن است بر اثر ارتعاش یا یک ضربه معمولی، دیسک گردان هارد درایو دچار مشکل شود یا در اصطلاح تخصصی دچار bad sector شود. باید در نظر داشته باشید که در این حالت بازیابی یا ریکاوری اطلاعات و فایلهای آسیب دیده غیرممکن است. سونی این آزادی را به کاربران داده که بتوانند هارد دستگاه خودشون را ارتقا بدهند. همچنین کاربران میتوانند به جای استفاده از هاردهای HDD سنتی، از هاردهای SSD استفاده کنند. هاردهایی که سونی در کنسول پلی استیشن 4 استفاده میکند، محصول شرکت مطرح وسترن دیجیتال هستند.
درایو بلو-ری(Blu-Ray drive)
این وسیله دو بازوی مکانیکی دارد که دیسک بلو-ری بازی را به درون خود میکشد و توسط یک لنز لیزری اطلاعات را از روی دیسک بازی میخواند. صفحهی پشت دیسکها یا سی-دیهای بازی همانند صفحه گردان هارد درایوها، به چند قسمت مساوی به نام سکتور تقسیم شدهاند که در هر یک از این سکتورها مقداری اطلاعات وجود دارد. یک لنز لیزری که در درایو بلو-ری وجود دارد، اطلاعات بازی را از داخل این سکتورها استخراج میکند و برای پردازش به قسمتهای دیگری که در مادربورد وجود دارند ارسال میکند.
فن خنک کننده (Fan)
فن خنک کننده از چندین پرّه با شعاع ثابت ساخته شده که به محور یک موتور dc وصل شدهاند. زمانی که کنسول را روشن میکنیم موتور dc نیز روشن میشود و فن شروع به چرخش میکند. فن خنک کننده با تهویهی هوای داخل کنسول، باعث خنکسازی قطعات درون آن میشود چون این فرآیند یک امر لازم برای کارکرد صحیح کنسول PS4 است. اگر فن خنک کننده به خوبی کار نکند، دمای کنسول به تدریج افزایش پیدا میکند که این امر باعث هنگ کردن کنسول و گاهی اوقات منجر به خاموش شدن آن میشود. کارکرد نادرست فن میتواند آسیبهایی جدی به کنسول وارد کند. چون وقتی که فن به درستی کار نکند، دمای تمامی قطعات کنسول به تدریج زیاد بالا میرود.
مادربورد (Motherboard)؛ اتاق فرمان کنسول PS4
اصلیترین و پیچیده ترین قسمت کنسول پلی استیشن 4، مادربورد آن است. بر روی مادربورد قطعات مختلف الکترونیکی، مانند خازنها و مقاومتهای SMD، مدارهای کنترلی مختلف، تراشههای RAM، تراشه APU و … قرار گرفتهاند. پورتهای ورودی و خروجی سیستم، مثل پورتهای USB و HDMI نیز به مادربورد متصل شدهاند و قبل از هر پورت نیز یک مدار کنترلی قرار گرفته تا تبادل اطلاعات بین پورتها و پردازنده به درستی انجام شود.
همانطور که در تصویر بالا میبینید بر روی مادربورد، 8 گیگابایت رم از نوع GDDR5 تعبیه شده است. تراشههای رم به یک SoC یا system on a chip با نام جگوار که توسط شرکت AMD طراحی شده متصل هستند. تراشه جگوار AMD، در اصل یک APU یا Accelerated Processing Unit است. ممکن است بپرسید تراشه APU چیست؟
APU که از آن با نام پردازندهی هیبریدی (hybrid processor) نیز یاد میشود، یک مدار مجتمع است که پردازندهی گرافیکی(GPU) و پردازنده مرکزی(CPU) بصورت یکپارچه در این مدار مجتمع یا IC قرار گرفتهاند. بهطور خلاصه، اصلیترین و سنگینترین محاسبات منطقی و گرافیکی در داخل تراشه APU انجام میشود و مغز متفکر سیستم سونی نیز همین APU است. بحث در رابطه با موضوع مادربورد پلی استیشن 4 در حوصله این مطلب نمیگنجد و نیاز به نگارش یک مقالهی مفصل و جداگانه دارد. هدف ما در این قسمت این بود که یک دید کلی نسبت به مادربوردی که سونی طراحی کرده است پیدا کنید.
در این مقاله سعی کردیم با دوری از اصطلاحات فنی و تخصصی، اجزای مهم کنسول PS4 را برایتان معرفی کنیم. میتوانید سولات خود در رابطه با سختافزار کنسول پلی استیشن 4 را در قسمت کامنتها با ما در میان بگذارید.
خرید کنسول پلی استیشن ۴ اسلیم ۵۰۰ گیگ باندل Days Of Play Limited Edition دو دسته از فروشگاه تیلنو
سلام ورژن ps4 روی چه قسمتی قرار می گیرد
سلام دوست عزیز. روی حافظه مخصوص نرم افزار محل نصبش هست. اگر میخوایید ببینید ورژن دستگاه چیه باید برید تو Settinge دستگاه و قسمت System Settinge , System Info