دو کنسول جدید مایکروسافت، یعنی ایکس باکس سری ایکس (Xbox Series X) و ایکس سری اس (Xbox Series S) در ماه آبان سال جاری منتشر میشوند. هر یک از این دو کنسول، دارای برتریهای سخت افزاری و اقتصادی متفاوتی هستند و مزیتهای خود را دارند. اما خرید کدام کنسول برای شما مناسبتر است؟ همراه تیلنو باشید.
نسل نهم برای مایکروسافت، در حال رقم خوردن به شکل متفاوتتری نسبت به نسلهای پیش است. این شرکت برای اولین باز دو کنسول مجرا را برای روز عرضهی خود در نظر گرفته است که با قمیتهای مختلف وارد بازار میشوند. در واقع، از آن جایی که خرید بازیهای دیجیتالی روز به روز بیشتر میشود، حذف کردن درایو دیسکی گزینهی مناسب و کم خرجتری به نظر میرسد. البته هنوز هم کسانی وجود دارند که لذت باز کردن جعبهی دیسک و دیدن یک جسم فیزیکی از نزدیک را به سایر روشهای ممکن ترجیح میدهند. مایکروسافت با در نظر گرفتن این دو دسته از بازیکنان، در نهایت تصمیم گرفت که دو کنسول متفاوت را روانهی بازار کند که طیف عظیمی از گیمرها را پوشش دهد. در ابتدا، ایکس باکس سری ایکس در مراسم E3 2019 معرفی شد. از همان لحظه، شایعههایی مبنی بر وجود یک کنسول کوچک و ضعیفتر به گوش میرسید. این شایعات تا مدتها ادامه پیدا کرد تا مایکروسافت رسما به معرفی ایکس باکس سری اس دست زد.
ایکس باکس سری اس نسخهی کوچکتر، ارزانتر و بدون درایو ایکس باکس سری ایکس است که برای بازیکنانی با بودجهی کمتر طراحی شده است. هر کدام از این دو کنسول، ویژگیهای مربوط به خود را دارند و علاوه بر یک سری از تفاوتهای سخت افزاری، با دو شکل متمایز عرضه میشوند. Xbox Series X با طراحی عمودی و رنگ سیاه به دست ساخت سپرده شده و Xbox Series S هم با در پیش گرفتن طراحی کنسولهای قدیمی، با رنگ سفید به دست هواداران میرسد. حال با وجود این تفاوتهای مختلف این دو کنسول نسل نهمی، خرید کدام یک میتواند برای بازیکنان ایرانی مقرون به صرفه و کارآمدتر باشد؟
طراحی دو کنسول
شاید این مورد برای یک سری از طرفداران غافلگیر کننده بوده است، اما ایکس باکس سریز ایکس و ایکس باکس سریز اس هیچگونه شباهتی در زمینهی ظاهر به یکدیگر ندارند و اگر کسی با محصولات شرکت مایکروسافت آشنا نباشد، مطمئنا فکر میکند تولید کنندهی این دو کسنول مجزا است. ایکس باکس سریز ایکس با در پیش گرفتن یک روند طراحی نوآورانه تولید شده است. حالت قرار گرفتن عمودی، ایدهی اصلی طراحان این کنسول بوده و آنها ترجیح میدهند که کاربرانشان کنسول را به شکل عمودی قرار دهند. Xbox Series X فضای بیشتری را اشغال میکند و در مقایسه با کنسولهای قدیمیتر ردموندیها، بزرگتر است. البته با توجه به این که شکل ظاهری این کنسول با سایر دستگاهها متفاوت است، نمیتوان با اطمینان در مورد مقیاس اندازهی آن نظر داد. از طرفی دیگر، به نظر میرسد ایکس باکس سریز اس روند مشابهی را با Xbox One S در پیش گرفته و با رنگ سفید روانهی بازار خواهد شد. شکل ظاهری این کنسول هم مانند آن چه است که طرفداران از یک دستگاه بازی خانگی انتظار دارند، و مانند برادر بزرگتر خود دارای یک طراحی عجیب و غریب و نوآورانه نیست
مایکروسافت در طی طراحی ایکس باکس سریز اس، تصمیم گرفت از دو رنگ در این دستگاه استفاده کند. بیشتر سطح بدنه را رنگ سفید پوشش میدهد، اما یک فن نیز بر روی بدنه وجود دارد که با رنگ مشکی مزین شده است. این دو رنگ متفاوت، حس دیدن یک اسپیکر را به آدم میدهد و شباهتهای زیادی به یک دستگاه پخش موسیقی دارد.
قدرت پردازشی و گرافیکی
مایکروسافت به طور کامل از مشخصات سخت افزاری هر دو دستگاه پرده برداشته است و همهی ما میدانیم که این کنسولها قرار است از چه قابلیتهایی پشتیبانی کنند. ایکس باکس سریز اس با در پیش گرفتن سیاستهای یک دستگاه ارزان قیمت به دست طراحی سپرده شده است، اما این بدان معنا نیست که با یک کنسول ضعیف با سخت افزاری قدیمی روبرو هستیم. هر دو ایکس باکس جدید، از یک پردازندهی هشت هستهای Zen 2 بهره میبرند که برای اجرای بازیها با کیفیت هر چه بهتر، شخصی سازی شده است. CPU ایکس باکس سریز ایکس با نرخ پردازش 3.6GHz در هر هسته کار خواهد کرد؛ این در حالی است که نرخ پردازش سریز اس 3.6GHZ در هر هسته خواهد بود.
این آمار، در مقایسهی سیستمهای پردازش گرافیکی دو کنسول بیشتر هم به چشم میخورد. سریز ایکس میزبان پردازشگری با قدرت 12 ترافلاپس خواهد بود و این در حالی است که پردازشگر ایکس باکس سریز اس تنها 4 ترافلاپس قدرت دارد. قدرت RAM این دو کنسول نسل نهمی نیز با هم متفاوت است. کنسول پرچم دار میزبان یک رم 16 گیگابایتی GDDR6 خواهد بود و برادر کوچکتر، از یک RAM ۱۰ گیگابایتی بهره خواهد برد.
همان طور که مایکروسافت در مراسمهای مختلف اشاره کرده بود، هر دو کنسول مورد نظر از فناوری Ray Tracing بهره خواهند برد. «ری تریسینگ» نام یک فناوری جدید است که باعث طبیعیتر شدن نورپردازی در آثار مختلف میشود؛ در واقع نورها با استفاده از این فناوری از به گونهای ظاهر میشوند که انگار از یک منبع مشخص منعکس میشوند. اگر بخواهیم صریحتر به این موضوع اشاره کنیم، فناوری Ray Tracing بهبود قابل چشمی را در مورد نورپردازی به وجود میآورد و باعث میشود رنگ بندی و نورپردازی فضاهای موجود در بازی، واقع گرایانهتر به نظر بیایند. ایکس باکس سریز ایکس میتواند بازیهای مختلف را با وضح تصویر 4K اجرا کند. این مورد جدیدی نیست و در ایکس باکس وان ایکس هم قابل دسترس بود. اما آن چه که سریز ایکس را نسبت به One X متمایز میکند، این است که میتواند بازیها را با ۱۲۰ فریم بر ثانیه اجرا کند؛ این در حالی است که نرخ فریم Xbox One X بر روی ۶۰فریم بر ثانیه قفل شده بود. ایکس باکس سریز اس نمیتواند از وضوح تصویر 4k پشتیبانی کند؛ اما آنقدرها هم که به نظر میرسد سخت افزاری مانند نسل گشذته ندارد. این کنسول میتواند مانند برادر بزرگتر خود بازیها را با نرخ فریم ۱۲۰ اجرا کند. البته در نظر داشته باشید که سریز اس نمیتواند مانند سریز ایکس، از 4K پشتیبانی کند و نهایت وضوحی که میتواند ارائه دهد، 1440 P خواهد بود. این وضوح، حدود یک سوم برابر از کیفیت 1080 بهتر است؛ اما آنقدرها هم هم چشم گیر نیست و ممکن است در نگاه اول، اصلا به چشم نیاید. Xbox Series S با وجود سخت افزار به نسبت ضعیف خود، هنوز هم میتواند در زمینهی نرخ تازه سازی و سایه زنیها قدرت خود را به رخ بکشد.
مقایسهی حافظهی ایکس باکس سریز ایکس و ایکس باکس سریز اس
دز زمینهی حافظهی داخلی، هر دو از حافظههای SSD بهره میبرند و میتوانند زمان صفحات Loading را به حداقل برسانند. سایر قابلیتهای حافظههای Solid-State Drive هم بر روی این دو کسنول اعمال شده است و تفاوت چندانی با یک SSD مناسب رایانههای شخصی ندارد. اما Xbox Series X دارای حافظهی یک ترابایتی است که با توجه به حجم بازیهای مدرن، حتی نامناسب نیز است. البته امکان اتصال یک حافظهی خارجی مخصوص نیز وجود دارد که بازیکنان میتوانند با تهیهی آن به فضای بیشتری دست پیدا کنند. قابلیت پشتیبانی از USB 3 نیز در این کنسول پرچم دار وجود دارد که در نوع خود، یک قابلیت ضروری و لازم است.
اگر بخواهیم حجم حافظهی این دو را با هم مقایسه کنیم، باید بدانید که ایکس باکس سریز اس تقریبا نصف کسنول دیگر، حافظهی داخلی دارد. هارد 512 گیگابایتی این کنسول مقرون به صرفه، با عنوان یک عیب شناخته میشود، چرا که در نسل جدید بازیهایی مانند Call of Duty: Moder Warfare وجود دارند که تقریبا به یک حافظهی ۲۵۰ گیگی ناقابل، احتیاج دارند. البته اگر قصد خرید این کنسول را دارید، نیازی به نگرانی از بابت حافظه نداشته باشید، شاید ۵۱۲ گیگابایت در نوع خود کم باشد، اما Series S از حافظهی خارجی اضافی هم استقبال میکند. مایکروسافت برای هر دو کنسول، هاردهایی را تدارک دیده است که هر کدام، میتوانند تا یک ترابایت به حجم کنسولهای بیفزایند.
کنترلر یا دستهها
مایکروسافت برای نسل نهم، یک کنترلر بیسیم جدید را در نظر و طراحی کرده است. هیچگونه تفاوتی میان دستههای این دو وجود ندارد و تنها با رنگهای متفاوت، در داخل جعبه قرار میگیرند. به عبارتی دیگر، دستهی ایکس باکس سریز ایکس به رنگ مشکی و دستهی ایکس باکس سریز اس به رنگ سفید خواهد بود. این موضوع، باعث میشود که یک تقارن زیبا میان این دو به وجود آید. اما نکتهی قابل تحسینی که باید به آن اشاره کنیم، این است که بازیکنان میتوانند دستههای ایکس باکس وان خود را نیز به کنسولهای نسل نهمی وصل کنند و با استفاده از آنها به تجربهی بازی موردعلاقهی خود بپردازند. شکل ظاهری این دستهی جدید، مانند نسخهی سالهای گذشتهی مجموعهی ایکس باکس است و تغییر فاحشی در آن دیده نمیشود. هم چنین، مایکروسافت ظاهرا تصمیمی به اضافه کردن یک باتری قابل شارژ ندارد و بازیکنان باید باز هم برای استفاده از دستههای ایکس باکس، یک جفت باتری معمولی جداگانه خریداری کنند. اگر شما با خرید باتری به طور مدام مشکل دارید، باتریهای قابل شارژی در بازار وجود دارد که میتوانید از آنها اضافه کنید، ولی در نظر داشته باشید که این باتریهای قابل شارژ نیاز به خریداری جداگانه دارند.
بازیها و لوازم جانبی
تمام بازیهای ایکس باکس که تا به امروز منتشر شدهاند؛ اعم از بازیهای ایکس باس وان، ایکس باکس ۳۶۰، سریز ایکس و اس و حتی بازیهای ایکس باکس اوریجینال، بر روی دو کنسول جدید قابل اجرا خواهد بود. به عبارتی دیگر، تمام آثاری که تا به امروز برای خانوداهی ایکس باکس منتشر شدهاند، با استفاده از سرویسهای مختلف قابل تجربه خواهند بود. البته در نظر داشته باشید آثاری که برای اجرا به کینکت (Kinect) نیاز دارند، بر روی دو کسنول جدید قابل اجرا نخواهند بود؛ چرا که مایکروسافت به طور کلی دور ایدهی کینکت را خظ کشیده است و هیچ برنامهای برای نسل جدید کینکتهای حرکتی ندارد.
جدا از این مسائل، لازم است بدانید که مایکروسافت هم مانند سونی، راهبردهایی را مبنی بر بهبود بازیهای قدیمی بر روی کنسولهای جدید اتخاذ کرده است. این عبارت، بدان معنی است که آثار قیمی که بر روی کنسولهای گذشته منتشر شدهاند، قابلیت ارتقای گرافیکی را بخود میبینند. البته هنوز اطلاعات زیادی در مورد این که کدام بازیها برای ایکس باکس سریز ایکس و اس ارتقاء مییابند، وجود ندارد.
از بازیها و آثار هنری که بگذریم، به لوازم جانبی و سایر سخت افزارها میرسیم. مایکروسافت تایید کرد که تمام لوازم جانبی اختصاصی یا غیر اختصاصی، دستهی ایکس باکس وان، هدستها و هدفونهای مختلف قابلیت وصل شدن به کنسولهای جدید را دارند و در این زمینه، با محدویت خاصی روبرو نخواهید شد.
سرویس به شدت مقرون به صرفهی Xbox، یعنی ایکس باکس گیم پس، هنوز هم پابرجاست و قرار است به قویترین شکل ممکن به کار خود ادامه دهد. علاوه بر گیم پس، سایر سرویسهای اشتراکی ایکس باکس هم در روز عرضه قابل استفاده خواهند بود. اضافه شدن سرویس EA Play به Xbox Game Pass Ultimate مهارت مایکروسافت در ایجاد سرویسهای اشتراکی را به اوج خود رسانده است. آن دسته از بازیکنانی که این نسخه از گیم پس را میخرند، میتوانند علاوه بر بازیهای گیم پس به تمامی بازیهای موجود در EA Play هم دسترسی پیدا کنند.
سایر سرگرمیهای خانگی
هر چند ایکس باکس سریز اس فاقد یک درایو فیزیکی برای بارگذاری دیسکها است، اما Xbox Series X از وضوح 4k و دیسکهای بلوری پشتیبانی میکند و میتواند به عنوان یک Player بسیار عالی هم به کار گرفته شود. هر دو کنسول، از فناوریهای HDR، Dolby Vision و Dolby Atmos برای فیلم های سینمایی و بازیها پشتیبانی میکنند. جالب است بدانید که این کنسولها، اولین دستگاههای بازی خانگی هستند که از فناوری Dolby Vision استفاده میکنند.
قیمت و چگونگی انتشار
در این قسمت از مقاله، به مهمترین معیار کنسولهای خانگی برای بیشتر کاربران میرستیم. ایکس باکس سریز ایکس با تمام قدرت و شایستگیهایش با برچسب قیمت 449 یورو-499 دلار در فروشگاههای فیزیکی و مجازی قرار میگیرد. نسخهی ارزانتر یا سریز اس هم به علت برخی از ضعفها نسبت به کنسول بزرگتر، با قیمت 249 یورو-299 دلار روانهی بازار میشود. هر دو کنسول به صورت همزمان در تایخ ۲۰ آبان (۱۰ نوامبر) و چندین روز رودتر از پلی استیشن 5، عرضه میشوند. هم چنین، همان طور که گفته شد سرویسهای اشتراکی Game Pass، Backward Compatibility و Xbox Live از روز انتشار در دسترس بازیکنان خواهد بود.
نتیجه گیری
ایدهی انتشار دو کنسول توسط سونی و مایکروسافت، کاملا منطقی به نظر میرسد. در نسل نهم، قرار است با کنسولهایی روبر شویم که با وجود قیمت کمتر، از درایو فیزیکی برخوردار نیستند و تنها قابلیت اجرای بازیها به صورت دیجیتالی را دارند. هر چند که هر دو کنسول مشخصات و قدرت متفاوتی دارند، اما با توجه به قیمت و قدرتشان قابل احترام به نظر میرسند و شاید بتوان گفت که با در نظر گرفتن قدرت زیادشان، با قیمت پایینی هم عرضه شدهاند (قیمت اصلی به دلار). اگر شخصی بخواهد یک رایانهی شخصی با مشخصات پلی استیشن 5 و ایکس باکس سریز ایکس (اس) تهیه کند، باید به مراتب هزینهی بیشتری را در نظر بگیرد. از طرفی دیگر، نسخههای ارزانتر برای بازیکنانی که با بودجهی محدودی روبرو هستند، به شدت مقرون به صرفه است. جدا از این مسائل، میتوان به هفت سال گذشته اشاره کرد که به لطف بازیهای ویدیویی برای گیمرها، به بازهی زمانی لذت بخشی تبدیل شد. آثاری که در این هفت سال منتشر شدند، دنیاهای رنگارنگی را به وجود آوردند و برخی از بازیکنان را شیفتهی خود کردند. حال این دورهی خاطره انگیز، در حال اتمام است و با این پایان باشکوه، کمتر از دو ماه فاصله داریم.
نظر شما در مورد مشخصات سخت افزاری ایکس باکس سریز ایکس و ایکس باکس سریز اس چیست؟ با توجه به شرایط اقتصادی موجود کدام یک میتواند گزینهی محتملتری برای شما باشد؟ نظرات خود را با تیم تیلنو در میان بگذارید.
منبع: Pocket-lint