نظام رده بندی بازیهای ویدئویی، امروزه یکی از اصلیترین فاکتورهای انتخاب عناوین بازی مناسبِ فرزندان، توسط والدین آنها است. سازمان PEGI با تعیین رده سنی مناسب و شرح موارد کلیدی محتوای بازیها، کمک شایانی به رواج فرهنگ صحیح بازی کردن کرده است.
سازمان Pan European Game Infrmation یا به اختصار PEGI، یک نظام رده بندی بازیهای ویدئویی از نظر محتوا است که در اروپا فعّالیت میکند. هدف عمده تاسیس این سازمان، کمک و اطلاع رسانی به مشتریان اروپایی در خرید بازی و برنامه، از طریق پیشنهاد گروه سنی مناسب و توصیف محتوای محصولات است.
اجزای مختلف علائم رده بندی بازیهای ویدئویی
اگر تیلنو را دنبال کرده باشید، در این مطلب سیستم رده بندی ESRB را به طور کامل شرح دادیم. در اینجا نیز قصد داریم شما را اجزای مختلف نظام رده بندی رایج در اروپا، یعنی PEGI آشنا کنیم. این نظام رده بندی بازیهای ویدئویی، از سال ۲۰۰۳ فعالیت خود را آغاز کرده و هماکنون در ۳۹ کشور اروپایی مورد استفاده قرار میگیرد. سازمان PEGI برای پیشنهاد محصولات به مخاطبان، از دسته بندی پنج رده سنی مختلف و هفت گروه توضیحات محتوا به کمک علائمی مخصوص استفاده میکند.
رده بندی سنی بازیهای ویدئویی توسط سازمان PEGI
همانطور که گفته شد، سازمان PEGI با توجه به فاکتورهای مد نظرش بازی های ویدئویی مختلف را به پنج گروه مختلف تقسیم میکند. در زیر میتوانید این پنج دسته مختلف از رده بندی سنی بازیهای ویدئویی را با ویژگیهای خاص هر یک ملاحضه فرمایید.
محتوای بازیهای این دسته، مناسب تمام گروههای سنی درنظر گفته شده است. این بازیها نباید شامل هیچگونه صدا یا تصویری باشند که باعث ترسیدن کودکان شوند. البته خشوت در شکل بسیار خفیف در قالب محتوای طنز و محیط کودکانه، مانعی ندارد. نباید کلام زشتی در بازیهای این رده سنی به گوش برسد. به عنوان مثال بازی crash bandicoot n. sane trilogy جزو این رده بندی قرار میگیرد.
عناوینی که ممکن است محتویات آن شامل صحنهها یا صداهایی باشد که باعت ترسیدن کودکان کمسنتر این این رده (7 سال) شود، در این دسته جایی ندارند. اشکال بسیار خفیف از خشونت. مانند خشونت ضمنی، بدون جزئیات یا خشونت غیر واقعی. استفاده از ناسزا به شکل خفیف در رتبه بندی PEGI 7 استفاده میشود. عنوان BEN 10 طبق رده بندی PEGI، در رده PEGI 7 از رده بندی بازیهای ویدئویی قرارمیگیرد.
گروهی از بازیهای ویدئویی که خشونت با گرافیک واقعگرایانه را در مقابل شخصیتهای فانتزی، یا خشونت غیر واقعی را در برابر شخصیتهای انسانی نمایش میدهند، در رده 12 سال یا PEGI 12 قرار میگیرند. در این عناوین ممکن است به صورت خفیف از کلام ناپسند و در پی آن کنایههای جنسی ملایم استفاده شود. انواع قمار، ممکن است در بازی دیده شود ولی به همان شکل که در دنیای واقعی حضور دارند. مانند بازیهای کارتی که در دنیای حقیقی ممکن است با پول بازی شوند. طبق فاکتورهای این نظام رده بندی، بازی Overwatch در رده PEGI 12 قرار میگیرد.
زمانی که تجسم خشونت یا رفتارهای جنسی در بازی، به مرحلهای میرسد که کاملا مطابق با انتظارات ما از دنیای واقعی است، برای عنوان مورد نظر از این رده بندی استفاده میشود. کلام ناشایست در این رده به صورت مفرط یافت میشود. همچنین در دسته PEGI 16 میتوان انتظار بازی مبتنی بر شانس و استفاده از دخانیات، الکل و مواد مخدر غیر قانونی را نیز داشت. عنوان Control، در این گروه از رده بندی سنی بازیهای ویدئویی قرار میگیرد.
زمانی که در یک بازی، میزان خشونت به حدی میرسد که تبدیل به تجسمی شرمآور از خشم میشود و یا موارد قتل بیجهت و یا اعمال خشونت در برابر شخصیتهای بیدفاع در بازی وجود داشته باشند، از ردهبندی بزرگسال یا PEGI 18 استفاده میشود. نسبت دادن زرق و برق در استفاده از مواد مخدر، اعمال جنسی صریح و کلام شرمآور، ممکن است در عناوین این رده دیده شوند. بازی Doom Eternal در این رده قرار دارد.
رده بندی سنی بازیهای ویدئویی در طول زمان
سازمان PEGI در طول زمان، علائم رده بندی سنی بازی های ویدئویی خود را چند مرتبه تغییر داده است. با این که فرم کلّی این علائم به طور کلّی حفظ شده است، ولی در تصویر زیر میتوانید تغییر شکل این علائم را بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ مشاهده نمایید.
توضیحات محتوای درون بازیها توسط سازمان PEGI
سازمان PEGI به کمک هفت علامت مختلف، توضیحاتی را درباره محتوای یک عنوان خاص ارائه میدهد. این توضیحات به افراد مختلف به خصوص والدین، کمک میکند تا با محتوای بازی مورد نظرشان آشنا شوند.
Violence – خشم: بازی دارای نمایش صحنههایی از خشونت است.
Bad Language– کلام ناپسند: بازی حاوی کلام ناپسند است.
Fear– ترس: در ردهبندی ۷ سال، این بازیها شامل صداها و تصاویر ترسناک برای کودکان، و در ردهبندی ۱۲ سال، شامل صداهای دلهروهآور یا افکتهای وحشت (بدون خشونت) میباشند.
Gambling– قمار: بازی دارای المانهایی جهت آموزش یا تشویق به قمار است.
Sex – روابط جنسی: تصاویر یا صحنههای جنسی و برهنگی به نسبت ردهی سنی محصول، در بازی وجود دارند.
Drugs – مواد مخدر: در بازی به مواد مخدر، الکل و دخانیات اشاره میشود و گاه تصویرسازی از این موارد را مشاهده میکنید.
Discrimination – تبغیض: بازی شامل تصاویری قومی، مذهبی و ملّیگرایانه یا قالبهای دیگر است که ممکن است باعث ایجاد تنفّر شود.
حال که مهمترین فاکتورهای لازم برای رده بندی بازیهای ویدئویی توسط سازمان PEGI را با هم بررسی کردیم، انتظار میرود دقّت بیشتری در خرید عناوین بازی برای افراد مختلف به خرج دهیم. این دقّت در خرید بازیها به ما کمک میکند تا بتوانیم به بهترین شکل از وجه مثبت بازیهای ویدئویی استفاده کنیم.
به نظر شما در صورت توجّه به نکات مطرح شده توسّط سازمانهای رده بندی بازیهای ویدئویی، آیا احتمال بهبود وضعیت بازیهای ویدئویی در بین خانوادهها وجود دارد؟ نظرات خود را در این باره با ما به اشتراک بگذارید.