از دیدگاه اکثر افراد جامعه، بازیهای ویدیویی تفریحی ناسالمند که فقط زمان و سرمایهی افرادی که به تجربهی آن میپردازند را هدر میدهد. اما در طی چند سال اخیر همزمان با گسترش محبوبیت این صنعت و تحقیقاتی که دربارهی آن صورت گرفته، میتوان به این نتیجه رسید که تجربهی بازیهای ویدیویی از خیلی از جهات میتواند برای بازیکنان آموزنده واقع شود و موضوعات مختلفی از جمله استراتژی، منطق، توانایی رهبری و حتی فلسفه را به روشی جذاب و قابل لمس به آنها بیاموزد. با تیلنو همراه شوید تا به شما ثابت کنیم که برخلاف نظر این دسته از افراد، بازیهای ویدیویی بسیار آموزنده هستند.
استراتژی
استراتژی یکی از مهمترین ارکان موفقیت در بازیهای ویدیویی است. بازیکنان برای حلکردن پازلها، از بین بردن دشمنان و مدیریت شهر خود در بازیها، نیاز به چیدن یک استراتژی دقیق و حسابشده دارند. پیشروی در مراحل مختلف یک بازی یا موفق بودن در مدیریت یک شهر و یا کشور تنها با تفکر سریع و اجرای درست میسر میشود و انجام همین افعال در طولانی مدت باعث افزایش سرعت ذهن در تصمیمگیری و حل مشکلات و مسائل حتی در زندگی واقعی میشود.
کار گروهی
افرادی که به تجربهی بازیهای گروهی میپردازند، برای موفقیت نیاز به انجام کارگروهی دارند. بازیهای ویدیویی میتوانند اهمیت همکاری و برقرار کردن ارتباط بین بازیکنان را به بهترین شکل ممکن به آنها بیاموزند. بازیهایی مانند ماینکرفت (Minecraft) که با کنارهم قرار دادن بازیکنان به آنها اجازهی ساخت دنیایی خیالی را میدهد که رقابتی در آن وجود ندارد و همکاری تنها در تفکر گروهی، برای ساخت دنیا خلاصه میشود. اما در بازیهای آنلاین رقابتی مانند ایپکس لجندز (Apex Legends) و یا فورتنایت (Fortnite)، کار تیمی تبدیل به مهمترین فاکتور موفقیت بازیکنان میشود. پوشش دادن و دفاع از همتیمیها، هماهنگی بین اعضای گروه و ارتباط برقرارکردن با آنها عواملی هستند که هر تیمی برای پیروزی در این بازیها، نیاز دارد. پیشرفت در کارگروهی میتواند در زندگی واقعی افراد تأثیر بسزایی بگذارد و باعث اجتماعیتر شدن فرد و بهبود روابط عمومی بازیکن شود.
منطق
منطق یکی از مهمترین وجوه ویدیو گیم است. بازیکنان باید با استفاده از منطق ذهنی خودشان به حل پازلها بپردازند، تصمیمگیری کنند و بهترین راه ممکن را انتخاب کنند. انجام این موارد نیاز به تفکر فراوان و پیشبینی مسیرهای مختلفی که سر راه بازیکن قرار میگیرد دارد که منجر به انتخاب بهترین راه برای حل مسئله میشود. با توجه به اثری که بازیکن آن را تجربه میکند، میتوانیم شکلهای مختلفی از این منطق را مشاهده کنیم. از نحوهی ساخت شخصیت و قدرتهای منحصر به فردی که برای آن انتخاب میکنیم تا حل پازلهای مختلف، همه نیاز به تفکر و بررسی دارند. پیشرفت در این بُعد از منطق میتواند در زندگی کمک حال افراد قرار گیرد و به آنها در اتخاذ تصمیمهای درست و به حداقل رساندن زمان تصمیمگیری، کمک کند.
پیشرفت اخلاق
تفاوت دنیای واقعی و دنیایی که در بازیهای ویدیویی به وجود آمده است، بسیار زیاد است. اما در مواردی شباهتهای انکار ناپذیری بین آنها وجود دارد. گاهی مواقع در یک بازی، بازیکن مجبور به انجام کارهایی خستهکننده و یا سخت میشود تا در نهایت بتواند امتیازهایی را به دست آورد و یا اینکه مرحلهای را پشت سر بگذارد. این مورد به پیشرفت اخلاق بازیکنان کمک بسیار زیادی میکند. افزایش صبر و حوصله، کنترلکردن احساسات و ناراحتیهای ناشی از شکست خوردن، افزایش انگیزه برای حلکردن مشکلات، و بسیاری دیگر از مواردی هستند که بازیکنان با تجربهی بازیهای ویدیویی میتوانند آنها را تقویت کنند و از لحاظ اخلاقی تبدیل به انسانی کامل و بالغتر شوند.
رهبری و کنترل وضعیتهای دشوار
اکثر مواقع در بازیهای ویدیویی، شما به عنوان فرمانده یا رئیس یک گروه و یا کشور قرار میگیرید و باید در کنار برقراری رابطهی دوستانه با افراد زیر دستتان، سعی در مدیریت درست اعضا و رهبری آنها بکنید. سری بازیهای (Civilization) یکی از بهترین آثار برای تقویت قدرت رهبری و مدیریت بازیکنان است. در سری بازیهای Civilization شما باید همزمان با راضی نگه داشتن مردم کشورتان و جمعآوری منابع کافی، رابطهی خوبی با فرمانرواهای دیگر کشورها و مسئولان شهرهای داخلی برقرار کنید و از بروز هرگونه تفرقه و درگیری جلوگیری کنید. در کنار تمام این موارد، شما باید پیشرفت را در زمینههای مختلف دنبال کنید تا به عنوان بزرگترین رهبر تاریخ کشورتان جاودانه شوید. تجربهی این اثر کمک بسیار زیادی به بازیکن در زمینهی مدیریت منابع و برقراری روابط دوستانه با افراد پیرامون او میکند و او را تبدیل به شخصی میکند که در شرایط مختلف بتواند با انتخابها و مدیریت درست، مشکلات را از پیش رو بردارد.
خلاقیت
امروزه بسیاری از بازیها این قابلیت را به بازیکنان میدهند تا از خلاقیت خودشان در پیشبرد بازی استفاده کنند. از ساخت سازههای مختلف تا شخصیسازی شخصیت اصلی و حتی نحوهی به انجام رساندن مراحل یک بازی، همه میتوانند باعث بروز خلاقیت در ذهن بازیکنان شوند. در اثری مانند ماینکرفت (Minecraft) بازیکنان آزادی کامل در ساخت دنیای مخصوص به خودشان را دارند و میتوانند بدون هیچگونه محدودیت خاصی از ساخت آن چه که زادهی ذهن خودشان است لذت ببرند. یا حتی در یک بازی جدی و بزرگسالانه مانند سری هیتمن (Hitman) بازی در نحوهی نزدیک شدن شما به هدف و کشتن او هیچ محدودیتی قائل نمیشود و شما میتوانید به هزاران شکل مختلف هدف را به قتل برسانید که این مورد در کنار ارزش تکرار، خلاقیت بازیکن را به طور انکار ناپذیری افزایش میدهد.
منطبق شدن با روال عادی زندگی
اتفاقات روزمره و تکراری، بخشی جدانشدنی از زندگی انسانها هستند. تمام انسانها در طول زندگیشان به انجام کارهایی تکراری میپردازند که شاید از نظر آنها تغییری در جریان زندگی ایجاد نکند، اما بازیهای ویدیویی ارزشمند بودن این افعال را به بهترین شکل ممکن به بازیکنان نشان میدهد. بعضی از بازیها بازیکنان را مجبور به انجام کارهایی به صورت روزانه میکنند تا دنیای بازی را از هرگونه مشکلی دور نگه دارند و در پایان، پاداشی هرچند ناچیز را به بازیکن بدهند. با گذشت زمان، بازیکنان متوجه این مورد میشوند که انجام فعالیتهایی هرچند کوتاه و ساده در طول روز، درنهایت میتواند منجر به رخ دادن اتفاقات بزرگ و خوبی برای او شود.
افزایش قدرت دیداری و سرعت واکنش
با توجه به تحقیقاتی که در سالهای اخیر در دانشگاه روچستر (Rochester) صورت گرفته است، انجام بازیهای اکشن اول شخص و شوتر ترسناک در طولانی مدت میتواند به افزایش دید و بررسی اتفاقات پیرامون بازیکن در دنیای واقعی منجر شود. تجربهي بازیهایی مانند سری دد رایزینگ (Dead Rising) و یا کال آف دیوتی (Call Of Duty) میتواند به افزایش سرعت واکنش بازیکن و دقت بیشتر و بررسی محیط اطراف او کمک بسزایی کند.
در نهایت با کمی تفکر و توجه به نکات و مواردی که در بالا گفته شد، میتوان به این نتیجه رسید که بازیهای ویدیویی آموزنده هستند و انجام آنها نه تنها زیانآور نیست، بلکه برای افراد بسیار مفید است. البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که تجربهی بازیهای ویدیویی به صورت بسیار طولانی و مداوم میتواند آثار بدی نیز به همراه بیاورد و بازیکنان باید به صورت میانگین ۲ تا ۴ ساعت در طول روز به تجربهی این آثار بپردازند. در واقع هر چیزی که در آن زیاده روی کنید، در نهایت باعث ضرر میشود.
به نظر شما بازیهای ویدیویی برای ما آموزنده هستند؟ نظراتتان را با تیلنو به اشتراک بگذارید.
منبع : وبسایت Pointsprizes