با وجود پیشرفت روز افزون صنعت بازی های ویدیویی مجموعههایی وجود دارند که در طی زمان به دست فراموشی سپرده میشوند. نسل هشتم کنسولهای خانگی شاهد از بین رفتن مجموعههای محبوب زیادی بوده است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
در طی نسل هشتم کنسولهای خانگی، مجموعههای جدیدی به وجود آمدند و در عین حال برخی از فرنچایزهای قدیمی مانند God of War و Gears of War به روزهای اوج خود بازگشتند. اما دنیای بازی های ویدیویی هم مانند بسیاری از هنر-صنعتهای دیگر بیرحم بوده و در برخی از مواقع مجموعههای به شدت معروف را به طور کامل فراموش کرده است. مجموعههایی که علاوه بر طرفداران بیشمار، تاریخ و میراث بلندبالایی داشتند، اما موفق به پیدا کردن راهی برای ادامه حیات در نسل هشتم نشدند. این فراموشی میتواند دلایل زیادی مانند بیتوجهی سازندگان یا عدم توانایی در ساخت یک نسخه جدید و خوب باشد. به هر حال، ما در ادامه این مقاله سعی میکنیم معروفترین مجموعه بازی های ویدیویی را که در چند سال گذشته به طور کامل فراموش شدند، به شما معرفی کنیم.
مجموعه Deus Ex
پس از یک دهه خواب عمیق، مجموعه Deus Ex با بازی Deus Ex: Human Revolution به دنیای بازی های ویدیویی بازگشت و این کار را با چنان قدرتی انجام داد که بسیاری از طرفداران فکر کردند این فرنچایز قرار است حالا حالاها ادامه پیدا کند. اما از بد روزگار، این آرزوی شیرین برای طرفداران مجموعه به یک کابوس عمیق تبدیل شد.
حدود پنج سال بعد و در سال ۲۰۱۶، نسخه جدیدی از سری مذکور با نام Deus Ex: Mankind Divided منتشر شد و با این که در بسیاری از زمینههای فنی و هنری خوش درخشید، در بازار فروش به هیچ وجه عملکرد خوبی نداشت و به یک شکست تمام عیار تبدیل شد. بخش داستانی کوتاه، عدم وجود یک بازاریابی مناسب پیش از عرضه رسمی در کنار دلایل دیگر، باعث شدند که Mankind Divided فروش ضعیفی را تجربه کند. از سال ۲۰۱۶ به بعد، مجموعه Deus Ex باز هم به یک خواب عمیق فرو رفته و خیلی وقت است که خبری از آن به گوش نمیرسد. کسی چه میداند، شاید شرکت Square Enix قصد دارد با یک استراحت طولانی، نسخه جدید را با قدرت هر چه تمامتر منتشر کند.
مجموعه Silent Hill
داستان مجموعه Silent Hill یکی از دردناکترین روایات در این لیست بوده و آن طور که مشخص است باید این درد را برای همیشه متحمل شویم. آنچه که باعث حسرت بیشتر در مورد سایلنت هیل میشود، این است مجموعه درست در زمانی به دست فراموشی سپرده شد که نزدیک بود با بازی P.T. یک بازگشت تمام عیار را به دنیای بازی های ویدیویی شکل دهد. هنگامی که P.T. برای اولین بار معرفی شد و پس از مدتی دموی آن برای پلی استیشن 4 آمد، سایلنت هیل در اوج توجهات مردم قرار داشت و همه ما فکر میکردیم که هیدئو کوجیما (Hideo Kojima)، کارگردان معروف بازی های ویدیویی و P.T.، قرار است یکی از بهترین نسخههای مجموعه را منتشر کند.
اما متاسفانه این روزهای شیرین زیاد ادامه نیافت و پس از مدتی متوجه شدیم که به علت اختلافات پیش آمده کوجیما از کونامی (Konami)، ناشر و صاحب امتیاز مجموعه Silent Hill، جدا شده است. پس از این اتفاق، بازی P.T. لغو شد و سایلنت هیل به طور کامل از کره کره زمین پاک شد. البته شایعات زیادی در طی این چند سال اخیر منتشر شدهاند و افراد زیادی اعتقاد به بازگشت زودهنگام سری Silent Hill دارند، اما هنوز هیچ خبری نیست. با این حال، هنوز هم خیال پردازی در مورد نسخه کامل و منتشر شده بازی P.T. برای طرفداران شیرین است.
مجموعه Splinter Cell
در حالی که اکثر فرنچایزهای حاضر در این لیست حداقل شامل یک نسخه منتشر شده برای کنسولهای نسل هشتم هستند، Splinter Cell آخرین بار روی پلی استیشن 3 و ایکس باکس 360 دیده شده است. آخرین نسخه منتشر شده از این مجموعه، بازی Splinter Cell: Black List نام داشت و با این که یک بازی خوب و قابل احترام بود، در بازار عملکرد ضعیفی از خود به جای گذاشت. نکته غم انگیزتر داستان این است که Black List دقیقا به اندازهای فروخت که شرکت Ubisoft انتظار داشت و باز هم یک شکست تلقی شد.
اما اگر بخواهیم سری Splinter Cell را با یک صفت «ترین» توصیف کنیم، اذیت کنندهترین میتواند انتخاب خوبی باشد. سم فیشر (Sam Fisher)، شخصیت اصلی مجموعه، در طی این چند سال اخیر بارها در آثار دیگر شرکت Ubisoft حاضر شده است؛ از یک شخصیت قابل کنترل گرفته تا تبدیل شدن به بهانهای برای عرضه محتویات جدید، اما هیچگاه بازی اختصاصی و جداگانه خود را دریافت نکرد. از طرفی دیگر، از آن جایی که نامهای تجاری شرکت یوبیسافت در سالهای اخیر حسابی از لحاظ اقتصادی درخشیدهاند، بعید است که سران این شرکت بخواهند تغییر خاصی را در لیست بازیهای خود اعمال کنند.
مجموعه Metal Gear Soild
در دهه گذشته و زمانی که مجموعه Metal Gear Solid هنوز در روزهای خوب قرار داشت، هیچ کس فکرش را هم نمیکرد که از نام سری در چنین لیستی یاد کنیم. بازی Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، در بسیاری از معیارها یک محصول فوقالعاده بود و مکانیکهای Sandbox و مخفی کاری آن در نوع خود معرف یک استاندارد جدید بودند. اما شروع شدن اختلافات هیدئو کوجیما با شرکت Konami و مشکلاتی که در پشت پرده به وجود آمدند، باعث شد که فرنچایز مذکور کمی از روزهای اوج خود فاصله بگیرد. در چند وقت اخیر شایعات زیادی مبنی بر ساخت یک نسخه جدید از مجموعه Metal Gear Solid به گوش رسیده، اما اگر خبری از بازی جدیدی هم باشد، بعید است که کوجیما در مراحل ساخت آن دخالتی داشته باشد.
مجموعه Star Fox
اگر بخواهیم وارد لیست بازیها نینتندو در طول تاریخ شویم و کمی در میان آنها تفتیش کنیم، آثار زیادی را میبینیم که به دست فراموشی سپرده شدهاند و در حال خاک خوردن هستند. در صورتی که بخواهیم در میان مجموعههای فراموش شده نینتندو یک پرچمدار انتخاب کنیم، بدون شک با گزینهای به غیر از Star Fox روبرو نمیشویم. Star Fox در ابتدا یک فرنچایز قدرتمند به شمار میرفت و هنگامی که یک نسخه جدید از آن وارد بازار میشد، به طور معمول با موفقیتهای هنری و اقتصادی آن روبرو میشدیم. اما شرایط برای این سری زیاد خوب پیش نرفت و پس از مدتی به دست فراموشی سپرده شد. آن طور که از شرایط مشخص است، انگار نینتندو نمیداند باید چه کاری با این مجموعه محبوب بکند تا آن را به طور مجدد به روزهای اوج قبل بازگرداند. آخرین تلاش نینتندو برای احیا این سری، بازی Star Fox Zero بود که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد و به هیچ وجه موفق نبود.
مجموعه Killzone
مجموعه Killzone در گذشتهای نه چندان دور یکی از بزرگ و مهمترین IPهای شرکت سونی در دنیای بازی های ویدیویی به شمار میرفت. شاید هنگامی که بازی به شدت موفق Killzone 2 منتشر شد، هیچکس فکرش را هم نمیکرد که یک روز از این مجموعه به عنوان یک نام فراموش شده صحبت کنیم. آخرین نسخه منتشر شده که آن را با نام بازی Kilzone: Shadowfall میشناسیم در بازار عملکرد خوبی داشت و حتی در حد انتظارات ناشر هم فروخت؛ اما با مخالفتهای زیادی از طرف منتقدان روبرو شد. همین موضوع باعث شد که سونی تصمیم بگیرد برای چند وقتی به یکی از محبوبترین IPهای خود استراحت بدهد. استودیو Guerrilla Games، سازنده فرنچایز مذکور، در حال حاضر نهایت تمرکز خود را روی بازی Horizon Forbidden West گذاشته است تا یکی از بهترین انحصاریهای کنسولهای سونی را وارد بازار کند. اما کسی چه میداند، شاید آنها پس از اتمام کار Forbidden West باز هم به شوتر اول شخص محبوب خود بازگردند.
مجموعه LittleBigPlanet
استودیو Media Molecule با انتشار بازی LittleBigPlanet در دوران کنسول PS3 نام بزرگی را برای خود دست و پا کرد. این بازی با دادن آزادی عمل بالا به بازیکنان در زمینه ساخت مراحل مختلف انقلاب بزرگی را در دنیای بازی های ویدیویی به وجود آورد و باعث به وجود آمدن یک جریان جدید در صنعت شد. این بازی به قدری موفق عمل کرد که همه طرفداران آن را به عنوان عضو بزرگی از اکو سیستم پلی استیشن شناختند و اگر راستش را بخواهید برای چند وقت دقیقا همین گونه هم بود. اما با عرضه پلی استیشن 4 و شروع نسل هشتم کنسولهای خانگی و معطوف شدن تمرکز استویو Media Molecule روی ساخت بازی Dreams، مجموعه LittleBigPlanet اهمیت همیشگی خود را از دست داد. البته بازی Sackboy: A Big Adventure که جزو بازیهای روز عرضه پلی استیشن 5 حساب میشد، یک نسخه فرعی از LittleBigPlanet بود و این نشانگر عدم فراموشی این مجموعه توسط سونی است. اما A Big Adventure بیش از این که یک بازی Sand Box به سیاق همیشگی مجموعه مذکور باشد، بیشتر یک اثر پلتفرمر و ماجراجویی بود.
مجموعه Titanfall
داستان مجموعه Titanfall با سایر اعضای این لیست کاملا متفاوت است. Titanfall در نسل هشتم کنسولهای خانگی به دنیا آمد و دقیقا در همین نسل هم به دست فراموشی سپرده شد که در نوع خود باعث به وجود آمدن حسرتهای زیادی میشود. نسخه اول فرنچایز بازی خوبی بود و زمینه مناسبی را هم برای ادامه دادن فراهم کرد؛ اما این بازی Titanfall 2 بود که باعث به وجود آمدن یک موج جدید شد. این بازی بخش داستانی به شدت فوقالعادهای داشت و با یک بخش Multiplayer جذاب به یک پکیج کامل تبدیل شد. اما متاسفانه، بازی Titanfall 2 در بازه زمانی نامناسبی منتشر شد و در زیر سایه بازیهای بزرگتر قرار گرفت. همه این دلایل دست به دست هم دادند تا نسخه دوم عملکرد ضعیفی در بازار داشته باشد و برای چند وقتی هم که شده از یادها برود. بازی Apex legends در دنیای Titanfall جریان دارد و موفقیتهای روز افزون آن هم بر کسی پوشیده نیست؛ اما اگر راستش را بخواهید این بازی به هیچ وجه نمیتواند جای خالی نسخه سوم را پر کند.
مجموعه Infamous
مجموعه Infamous پیش از این که سونی تصمیم به تغییر سیاستهای خود بگیرد، IP به شدت مهمی برای این شرکت ژاپنی بود. این فرنچایز محبوب در دوران پلی استیشن 3 از اهمیت زیادی برخوردار بود و ما شاهد چندین نسخه مختلف و با کیفیت از آن بودیم. البته نسل هفتم پایان کار مجموعه Infamous در دنیای بازی های ویدیویی نبود و استودیو Sucker Punch که سازنده سری مذکور به شمار میرود، دو بازی Infamous Second Son و Infamous First Light را برای پلی استیشن 4 منتشر کرد. هر دو بازی عملکرد خوبی از خود بر جای گذاشتند و هیچ مشکلی در مورد آنها وجود نداشت، اما سازندگان به این نتیجه رسیدند که باید به سراغ پروژهی جدیدی بروند. این تغییر رویه به بازی Ghost of Tsushima انجامید و موفقیتهای به شدت زیادی را با خود به همراه آورد. اگر بخواهیم گوست آو سوشیما را نام موفقتری نسبت به Infamous بدانیم، اشتباه نکردهایم. اما با این حال برخی از طرفداران مجموعه Infamous وجود دارند که بیصبرانه منتظر عرضه یک نسخه جدید از فرنچایز محبوب خود هستند.
مجموعه Dead Rising
مجموعه Dead Rising در اوایل نسل هفتم کنسولهای خانگی روی ابرها راه میرفت و بهترین روزهای خود را تجربه میکرد. این بازی زامبی محور که شرکت Capcom وظیفه ساخت و انتشار آن را بر عهده داشت، در نوع خود حسابی موفق بود و به یکی از بزرگترین نامها در دوران حیات کنسول Xbox 360 تبدیل شد. اما متاسفانه شرایط برای این مجموعه روی فاز موفقیت جلو نرفت و با انتشار هر نسخه جدید به ضعیفتر شدن گرایید. با از راه رسیدن کنسول Xbox One، سرنوشت سری Dead Rising از همیشه سیاهتر شد و کار به جایی رسید که شرکت Capcom تصمیم به بازنشسته کردن آن گرفت. این تصمیم کاملا منطقی بود و افراد زیادی هم با این موضوع مخالفت نکردند؛ چرا که زوال کیفیت با عرضه هر نسخه جدید بیشتر خودنمایی میکرد. اما این استدلال، به هیچ وجه روی غمگین بودن آن را انکار یا کمرنگ نمیکند.
نظر شما در مورد مجموعه بازی های ویدیویی که در نسل هشتم فراموش شدند چیست؟ شما با از میان رفتن کدام یک از آثار مذکور بیشتر ناراحت شدید؟ نظرات خود را با تیم تیلنو در میان بگذارید.
منبع: GamingBolt