پس از بررسی انتظاراتمون از بازی FIFA 21، حالا نوبت به رقیب دیرینهی این بازی یعنی سری Pro Evolution Soccer رسیده است. با تیلنو همراه باشید .
نمیتوان سری PES را منحصر به گیمرها کرد. همه ما ایرانیها اگر حتی کمی هم اهل فوتبال باشیم، قطعا برای یک بار هم که شده با یکی از دوستانمان، این بازی را تجربه کردهایم. وقتی به پاییز نزدیک میشویم، همیشه بازار تریلرها و اخبار بازی PES بسیار داغ است. البته الان که این مقاله نوشته میشود هنوز چندین ماه تا پاییز باقی مانده، اما ما قصد داریم تا در این مطلب، به PES بپردازیم. اگر پیگیر سری PES و فیفا بودهاید، قطعا میدانید که PES معمولا سعی در ارائهی یک بازی با دید مسابقهای (Arcade) داشته است. این را میتوان از وجود نکاتی مثل تکنولوژی خط دروازه، لایسنسهای بیشمار و نوع گیم پلی سری فیفا در مقایسه با PES فهمید. با این همه، حدودا سه چهارسالی هست که PES نیز به سمت نزدیکشدن به یک شبیه ساز واقعی گام برمی دارد.
طبق رسم هر ساله شرکت ژاپنی کونامی (KONAMI) بازی PES 2021 را با نام رسمی e-Football PES 2021 ماه سپتامبر منتشر خواهد کرد. البته اخیرا شایعاتی مبنی بر اینکه شرکت کونامی قصد دارد تا با ارائهی آپدیتی PES 2020 را به PES 2021 تبدیل کند و اینکه از PES 2022 قرار بر این است تا با موتور بازیسازی جدید آنریل انجین این بازی ساخته شود. همینطوری شایعاتی نیز از اینکه مایکروسافت قصد دارد تا سری PES را در انحصار خود دربیاورد. البته اینها فقط شایعاتند و تا الان نه رد و نه تایید شدهاند. قطعا اگر این دو مورد درست باشند، رقابت PES و فیفا وارد فاز جدیدی شده و واکنشهای مختلف طرفداران را به دنبال خواهد داشت. بهرحال، بیایید از شایعات بگذریم، و فرض را بر این بگذاریم که e-Football PES 2021 امسال به رسم هر ساله منتشر میشود. حتی اگر بازی چنگی به دل هم نزند، باز هم صفهای خرید آن در زمان عرضه طولانی خواهد بود. اصولا علت خرید برخی بازیها مثل سری PES و فیفا برای مردم، این نیست که آن بازی خوب است یا نمرات بالایی را دارد، بلکه این قضیه تبدیل به یک نوع عادت یا سنت شده است. بi طوریکه اگر یک سال یکی از این فرنچایزها منتشر نشوند، خیلی از گیمرهای متعصب اعتراضات شدیدی خواهند کرد. شاید به همین خاطر است که دو شرکت سازندهی کونامی و EA همواره سعی کردهاند بازیهایی درخور تحسین تولید کنند. این را میتوان از نمرات هر سالهی این بازیها نیز متوجه شد.
آخرین نسخهی سری PES یعنی e-Football PES 2020 توانست تا حدودی موفق ظاهر شود. این بازی تا الان نمره متای ۸۲ را نصیب خود کرده که نسبتا خوب است. در این نسخه تفاوت زیادی در مراحل قبل شروع مسابقه نداشتیم، ولی نقطه قوت PES 2020 در گیم پلی آن بود. خیلی از اوقات اتفاقاتی در بازی رخ میداد که از خودمان میپرسیدیم این همان PES است؟ پس انیمیشنهای تکراری آن کجاست؟ سعی کونامی در PES 2020 ارائهی یک فوتبال کاملا واقعگرایانه بود. مسئلهای که تا مقدار بسیار زیادی اتفاق افتاد. برخوردهای بازیکنان با یکدیگر، فرصتهای گلزنی، واکنشهای دروازهبانان، نبردهای هوایی و … همگی دستخوش تغییراتی هر چند جزئی، اما تعیینکننده شده بودند. اتفاقی که برای PES 2020 رقم خورد، ترکیب واقعگرایی (در گیمپلی) با Arcade بود. این شاید چیزی است که سالهاست طرفداران PES منتظر آن هستند تا بتوانند جلوی هواداران فیفا از شبیهساز بودن PES سخن بگویند. اما همهی یک بازی گیم پلی آن نیست. البته حالت بازی مسترلیگ (Master League) در این نسخه بهبودهای خوبی داشت، اما بعضی مشکلات سری PES آنقدر تکراری شدهاند که شاید دیگر برای خیلیها مشکل به حساب نیایند.
لایسنسها
شاید مهمترین علتی که فیفابازها بازی خود را از PES بالاتر میبینند، همین بحث لایسنسها است. گاهی البته حق هم دارند، اگر با انصاف به این مسئله نگاه کنیم، وجود ۳ لیگ از لیگهای انگلستان با لایسنس کامل در فیفا در مقایسه با لایسنس تعداد تیمهای محدود آن هم فقط در لیگ برتر انگلستان در PES مثل یک شوخی میماند. همگی میدانیم که تعداد لایسنسهای فیفا چه در لوگو و لباس تیمها و چه در استادیومها و … خیلی بیشتر از PES است. شاید از معدود دلخوشیهای طرفداران PES لایسنس لیگ قهرمانان اروپا و لیگ اروپا بود که آن هم دو سال است فیفا در اختیار دارد. قطعا هواداران سری PES میدانند که کونامی نمیتواند در یک سال ورق را برگرداند. اما اینکه برخی تیمهای بزرگ مثل بارسلونا سالانه به جمع پارتنرهای PES اضافه میشوند، آنها را کمی راضی نگه میدارد. در PES 2020 تیمهای بارسلونا، منچستر یونایتد، بایرن مونیخ و یوونتوس اسپانسرهای اصلی و روی کاور بازی بودند. جدای بارسلونا که از سال ۲۰۱۹ قراردادی چهارساله با کونامی دارد، بقیه این تیمها را نیز احتمالا در PES 2021 خواهیم دید. بزرگان سری آ نیز تحت لایسنس PES هستند و احتمالا باید دوباره کریستیانو رونالدو را در لباس پیه مونته کالچو (Piemonte Calcio) در فیفا ۲۱ ببینیم. علاوه بر اینها تیم آرسنال که در سال ۲۰۱۹ قراردادی سه ساله با کونامی بست هم قطعا در PES 2021 با لباس و لوگوی رسمی وجود خواهد داشت. تیمهای شالکه، موناکو، سلتیک، سائوپائولو، کورینتیانس، فلامینگو و تعدادی تیم نه چندان مطرح دیگر جزو لایسنسهای رسمی PES 2020 بودند که احتمال بسیار زیاد در نسخه آینده هم حضور داشته باشند. به نظر نمیآید در ردهی ملی تغییرات بزرگ و خاصی داشته باشیم. اضافه شدن لباس و پرچم چند کشور که شاید بعضی از آنها فقط مورد توجه افراد همان کشور باشند در PES 2021 دور از انتظار نیست. همینطور میتوان این مورد را در بحث استادیومها نیز صادق دانست. قطعا استادیومهای تیمهایی مثل بارسلونا یا یوونتوس که پارتنر رسمی هستند، با جزئیات بسیار عالی کار خواهند شد و علاوه بر آنها چندین استادیوم دیگر نیز احتمالا به بازی اضافه شود. به هرحال میتوان حدس زد که با اینکه هر سال کونامی لایسنس تعدادی تیم مطرح را منحصر به خود کرده و حتی مثل تیم یوونتوس آنها را از چنگ فیفا درمیآورد اما هنوز راه زیادی تا رسیدن به سری فیفا از حیث لایسنس دارد.
گزارشگر
اگر بخواهیم گزارشگری در سری PES را با فرنچایزهایی مثل فیفا یا NBA مقایسه کنیم، همگی متفقالقول میدانیم که PES خیلی جا دارد تا به آنها برسد. با اینکه خیلیها فوتبال را با صدای مارتین تایلر (گزارشگر سری فیفا) میشناسند و او را صدای فوتبال میخوانند، اما سالهاست صدای پیتر براکلی فقید، جان چمپون و حالا پیتر دروری در سری PES، باعث جلب توجه ما شدهاند. و قطعا همگی ما خاطرههای زیادی نیز با آنها داریم. با اینحال، تعداد دیالوگها، گفتن اسامی بازیکنان، گفتن اسامی تیمها و … در سری PES ضعف بسیاری دارد (در مقایسه با رقبایی مثل فیفا و NBA). به عنوان مثال در سری NBA، به عنوان یک بازی ورزشی از سه مجری، چند گزارشگر بازی و یک گزارشگر برای مصاحبه در کنار زمین استفاده میشود. این در حالیست که هر چقدر آنرا تجربه کنید بازهم انگار دیالوگهای آنان تکراری نیستند. این مسئله در مقایسه با سری PES قابل تامل است. تقریبا هیچ پیشرفت خاصی در ۲ سال اخیر از حیث گزارشگری در این بازی ندیدهایم. البته بعید هم هست که در PES 2021 نیز جهش خاصی در این زمینه شاهد باشیم. اما نباید نامیدانه به این قضیه نگاه کرد. باید منتظر ماند و دید که کونامی چه تدابیری برای این مشکل اندیشیده است.
یورو 2020 (2021)
با توجه به شرایط پیشآمده ناشی از ویروس کرونا،سرنوشت مسابقات یورو که قرار بود در سال ۲۰۲۰ برگزار شود، همچنان در هالهای از ابهام به سر میبرد. شرکت کونامی هم که لایسنس این مسابقات را به خود منحصر کرده بود، اخیرا آپدیت یورو را برای PES 2020 منتشر کرد. این در حالیست که این مسابقات هنوز برگزار نشده است. از آنجا که هنوز تعداد زیادی از لیگهای اروپایی شروع به برگزاری مجدد مسابقات نکردهاند و همینطور برگزاری مسابقات یورو در سال ۲۰۲۱، طرفداران حدس میزنند که کونامی با آپدیتی این مسابقات را در PES 2021 نیز اضافه کند.
بهبود مسترلیگ
حالت بازی مسترلیگ شاید به نوعی محبوبترین حالت بازی در سری PES از نسخههای قدیمی تا الان است. هر تغییری هر چند کوچک، در این مود به چشم میآید. بنابراین کونامی بر خلاف فیفا که Career Mode را به فراموشی سپرده، اغلب سالها سعی در بهبود مسترلیگ دارد. در نسخهی قبلی یعنی e-FOOTBALL PES 2020 تغییرات به نسبت خوبی را شاهد بودیم. شخصیسازی مربی، جزئیترشدن دیالوگها چه در مسائل مربوط به نقل و انتقالات و چه در مصاحبات (به نسبت بی تغییر بودن Career Mode در فیفا) تغییرات خوبی بودند. اما نیاز و خواستهی کاربران از اینها بیشتر است. مدیریت کردن نقل و انتقالات بصورت جزئیتر، بازیهای دوستانه، تمرین دادن و جزئیتر شدن رشد بازیکنان و تغییراتی از این قبیل میتواند در PES 2021 طرفداران را بیشتر مجذوب حالت مسترلیگ کند.
بهترشدن گرافیک و گیمپلی
دربارهی گرافیک بازی نمیتوان به قطعیت نظر داد. طبق چیزی که میدانیم PES 2021 برای PS4 و Xbox One منتشر خواهد شد. انتظار میرود بازی برای PS5 و Xbox Series X نیز منتشر شود اما اینکه همزمان با معرفی آنها خواهد بود، هنوز مشخص نیست. گرافیک بازی در PES 2020 از خوب هم فراتر بود. چهرههایی ک هساخته شده بودند (به ویژه بازیکنان معروف)، جزئیات بینظیری داشتند. برای این منظور کافیست به چهرههای ۴ ستارهی روی کاور بازی یعنی اسکات مکتومینی، سرژ گنبری، لیونل مسی و پیانیچ نگاهی بندازید. آب و هوای پویا، چیزیست که PES را زیباتر میکرد و بهبود آن در نسخهی آینده دور از انتظار نیست. علاوه بر آن به واقعیت نزدیکتر شدن چهرهها، لباسها، چمن، و به طور کلی اتمسفر بازی در PES 2021 خالی از لطف نخواهد بود. انیمیشنها و گیمپلی بازی پیشرفت فراوانی داشتند. برای درک این قضیه این موارد را در PES 2020 با PES 2017 دقیقا ۳ سال قبل آن مقایسه کنید. فرق در اینجاست که تعداد انیمیشنها بالا رفته است. بنابه یک موقعیت خاص، شاید یک مدل از واکنش دروازهبان را حتی در ۱۰ بازی پیاپی فقط یک بار ببینیم و این نشان از بهبود در این زمینه است. چیزی که از نسخهی بعدی انتظار میرود، حفظ همین روند چند سال اخیر و طبیعیتر شدن حرکات بازیکنان است. گیم پلی بازی در نسخهی سال ۲۰۲۰ تغییراتی داشت. همانطور که گفتیم ترکیب شبیه سازی با Arcade بود. گاهی تا حدی شبیهساز که حوصله سربر میشد و گاهی نیز هیجان را به اوج خود میرساند. کونامی اما معجونی ساخت که دلنشین بود. گرچه ضعفهایی وجود داشت. مثلا کند شدن ناگهانی بازیکنان در کنترل یک توپ هوایی، یا کند بودن در چرخیدنها یا پاس دادن گاهی توی ذوق میزد. اما با این حال نکات مثبت گیم پلی به قدری بود که بتوان کاملا آنها را نادیده گرفت. کونامی که تمرکز خود را چند سالی است روی گیمپلی گذاشته، باید دید امسال چه تغییری در ترکیب خود میدهد. بهبود مسائل ذکرشده در PES 2021 دور از ذهن نیست.
به هر حال با همهی صحبتهایی که شد، بازی e-Football PES 2021 اواخر شهریور منتشر خواهد شد. اما امسال شرایطی آن را تحت الشعاع قرار میدهد. شیوع بیماری کرونا قطعا بر هر اتفاقی بیتاثیر نیست. تاخیر در مسابقات یورو، طولانیشدن لیگهای معتبر، تحت تاثیر قرارگرفتن نقل و انتقالات و فرم بازیکنان، تحت تاثیر قرار گرفتن و تاخیرخوردن خیلی از بازیها و … تنها گوشهای از مسائلی هستند و خواهند بود که شرکت کونامی با آنها برخورد خواهد کرد. این شایعه که قرار است با یک آپدیت PES 2020 تبدیل به PES 2021 شده و موتور گرافیکی بازی از PES 2022 تغییر کرده و تبدیل به آنریل انجین ۵ شود نیز، باعث شده تا همهی طرفداران ابراز نگرانی کنند. خیلیها هم از اینکه امسال باید قید PES را زد و تنها انتخاب فیفا است صحبت میکنند. شاید برای یک سال هم که شده بازار شبیهسازهای فوتبالی کاملا در اختیار EA قرار گرفته و سود هنگفتی به این شرکت برسد. ولی همانطور که گفتیم اینها هنوز تایید یا رد نشدهاند و باید منتظر ماند و دید چه اتفاقی رخ خواهد داد. همینطور همزمانی PES 2021 با ورود نسل جدید کنسولها میتواند برای کونامی مثل یک شمشیر دو لبه باشد. آنها میتوانند با عرضهی PES 2021 برای PS5 و Xbox Series X غوغا به پا کرده و بازار را از چنگ EA درآورند یا اینکه طبق اخبار فعلی بازی را فقط برای کنسولهای نسل هشتم معرفی کنند. به هرحال فعلا چارهای جز صبر تا انتشار خبر جدید یا تریلری از PES 2021 نیست. آن موقع معلوم میشود که شرکت ژاپنی کونامی برای سال بعد چه معجونی برای طرفداران فوتبال آماده کرده است.
نظر شما در این باره چیست؟ آیا بازی PES 2021 میتواند کمبود چند سال اخیر را بهبود ببخشد؟ دیدگاهتان را با تیلنو به اشتراک بگذارید.