بازی, یادداشت

پرفروش ترین مجموعه ‌های تاریخ پلی استیشن

پلی استیشن

پلی استیشن در طول سال‌ها به لطف بازی های انحصاری خود معروف شده و شاید اگر این مجموعه و بازی‌ها وجود نداشتند، هیچ موقع نام PlayStation را به این بزرگی مشاهده نمی‌کردیم. در ادامه به پرفروش‌ترین مجموعه‌های تاریخ پلی استیشن و موفق‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

شاید روزی که سونی از PS1 رونمایی کرد و وارد صنعت بازی‌های ویدیویی شد، هیچ کس فکر نمی‌کرد که بتواند برندهای بزرگی مانند آتاری و نینتندو را پشت سر بگذارد و به معروف‌ترین کنسول خانگی تاریخ تبدیل شود. پلی استیشن روزهای پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت، اما در طی سال‌های مختلف حداقل کیفیت خود را حفظ کرده است. شاید مهم‌ترین دلیلی که باعث شد سونی حتی در ضعیف‌ترین دوران خود هم قدرتمند به نظر برسد، بازی‌های آن بوده است. مجموعه‌های بزرگ و انحصاری که آنقدر قدرتمند کار کردند تا امروز آن‌ها را به عنوان یکی از پایه‌های صنعت بشناسیم. شاید برخی از این بازی‌ها در طی زمان از انحصار پلی استیشن خارج شدند، اما هنوز هم بخش بزرگی از موفقیت‌های کنسول سونی مربوط به آثاری است که همواره در انحصار آن قرار دارند.

اکثر این بازی‌هایی که در انحصار پلی استیشن باقی ماندند و از زیر سایه‌ی سونی خارج نشدند، از آن‌ها با نام یک موفقیت مالی و صد البته هنری، یاد می‌شود. حالا که در ماه‌های ابتدایی عرضه‌ی پلی استیشن 5 قرار داریم، بد نیست که به ریشه‌ها این برند بپردازیم تا متوجه عوامل موفقیت آن شویم؛ عواملی که هر کدام از آن‌ها به یک نام بزرگ تجاری تبدیل شدند و پا به پای نام PlayStation رشد کردند.

پرفروش ترین مجموعه های تاریخ پلی استیشن

مجموعه‌ی Spyro

میزان فروش؛ ۲۰ میلیون نسخه

پلی استیشن

مجموعه‌ی Spyro که اولین نسخه‌های آن هم روی کنسول PlayStation 1 منتشر شد، تا زمان پایان سه گانه‌ی ابتدایی در انحصار سونی قرار داشت. این مجموعه در همان زمان پلی استیشن 1، چیزی حدود ۲۰ میلیون نسخه فروخت که با توجه به تعداد کم کاربران کنسول نسل پنجمی سونی، به شدت چشم گیر بود.

این مجموعه‌ی Platformer به خصوص در زمان سه گانه‌ی ابتدایی، حسابی منتقد پسند بود و نمرات به شدت خوبی را از خود بر جای گذاشت. در واقع، همین نمرات توانست مهر تاییدی بر موفقیت مالی اژدهای معروف دنیای بازی‌های ویدیویی شود. نسخه‌ی Remake سه گانه‌ی اول هم که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، با این که حدود دو دهه با زمان اوج مجموعه فاصله داشت، عملکرد خوبی از خود بر جای گذاشت.

مجموعه‌ Singstar

میزان فروش: ۲۰ میلیون نسخه

پلی استیشن

شاید مجموعه‌ی Singstar از لحاظ دستاوردهای هنری به هیچ وجه در حد سایر بازی‌های تاریخ پلی استیشن نباشد، اما به هیچ وجه نمی‌توان محبوبیت آن میان مخاطبان عامه پسند را انکار کرد. با این که Singstar هیچ موقع مورد توجه منتقدان قرار نگرفت، اما در بازار خوب عمل کرد تا امروز نام آن را در میان پرفروش‌ترین مجموعه‌های تاریخ پلی استیشن ذکر کنیم. فروش ۲۰ میلیون نسخه‌ای آن سندی بر موفقیت بزرگ این مجموعه بازی موسیقیایی است؛ فرنچایزی که موفقیت‌های آن زیاد ادامه پیدا نکرد و پس از مدتی کنار گذاشته شد.

متاسفانه، سبقت Nintendo از Sony در زمینه‌ی بازی‌های عامه پسند و کم شدن محبوبیت بازی‌های تفننی و موسیقیایی، شرکت ژاپنی را متقاعد کرد که موعود بازنشستگی Singstar فرا رسیده است. به هر حال، موفقیت‌های این بازی در زمان خودش، آنقدری چشم گیر بود که ما در سال ۲۰۲۱، نام آن را در کتاب موفقیت‌های برند PlayStation بنویسیم.

مجموعه Spider-Man

میزان فروش: ۲۱ میلیون نسخه

پلی استیشن

می‌دانید نکته‌ای که باعث عجیب بودن کیس بازی Marvel’s Spider-Man چیست؟ نکته‌ی جالب این است که این مجموعه به تنهایی و با عرضه‌ی تنها یک نسخه، در لیست پرفروش‌ترین مجموعه‌های تاریخ پلی استیشن دیده می‌شود. درست حدس زدید، ما میزان فروش مجموعه‌ی Spider-Man را بدون احتساب نسخه‌های فرش رفته‌ی بازی Spider-Man: Miles Morales ذکر کردیم. بازی Marvel’s Spider-Man که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، توانست برای اولین بار پس از سال‌ها به یک بازی با کیفیت در دنیای مردعنکبوتی تبدیل شود. این بازی به تنهایی بیش از ۲۱ میلیون نسخه فروخته و این در حالی است که مایلز مورالز هم تا این جای کار، از میزان فروش ۴/۱ میلیون نسخه‌ای رد شده.

مجموعه‌ The Last of Us

میزان فروش: ۲۴ میلیون نسخه

پلی استیشن

همین چند هفته‌ی پیش بود که با گذشتن از Witcher 3، بازی The Last of Us Part 2 به پرافتخارترین بازی تاریخ تبدیل شد. دو نسخه‌ی بازی The Last of Us بدون شک لیاقت بیش‌تری از یک سرگرمی ساده دارند و به عنوان دو اثر هنری مولف شناخته می‌شوند. برخلاف سینما، بازی‌هایی که با استقبال فوق العاده‌ی منتقدین روبرو می‌شوند، در بازار هم خوب عمل می‌کنند و تا چند هفته پس از انتشار، می‌توان آمار موفقیت‌های مختلف آن را در سطح اینترنت مشاهده کرد. مجموعه‌ی The Last of Us هم در این میان استثناء نیست.

ما در طی سال‌های اخیر کم‌تر مجموعه‌هایی دیده‌ایم که تنها با فروش دو نسخه‌، از میزان فروش ۲۰ میلیون نسخه‌ای بگذرند؛ آن هم مجموعه‌ای که به شدت داستان محور است و کم‌تر تمرکزی را روی بخش چند نفره می‌گذارد. هم چنین، در این میان در نظر بگیرید که بازی The Last of Us 2 هنوز هم خوب می‌فروشد و اگر بخواهیم این مقاله را تا چند ماه آینده به روز رسانی کنیم، بدون شک با عددی بیش از ۲۴ میلیون نسخه روبرو خواهیم شد.

مجموعه‌ Ratchet & Clank

میزان فروش: ۲۶ میلیون نسخه

پلی استیشن

از آن جایی که حدود دو دهه از عرضه‌ی اولین نسخه‌ی Ratchet & Clank می‌گذرد و نسخه‌های مختلفی از این مجموعه در طول سال‌ها وارد بازار شده‌اند، دیدن رقم ۲۶ میلیون نسخه‌ای نباید آنقدرها هم غافلگیر کننده باشد. البته، سهم بزرگی از این ۲۶ میلیون واحد تنها مربوط به چند نسخه‌ی شاخص مجموعه است.

اما همان طور که به احتمال زیاد می‌دانید، حال مجموعه‌ی Ratchet & Clank همیشه خوب نبوده و پس از عرضه‌ی چندین نسخه‌ی ضعیف، سونی تصمیم گرفت که چند وقتی به این فرنچایز استراحت دهد. در نهایت، این استراحت فقط به یک خواب طولانی مدت تبدیل شد و استودیو Insomniac Games با انتشار بازی Ratchet and Clank در سال ۲۰۱۶، این مجموعه را دوباره به روزهای خوب خود بازگرداند. نکته‌ی هیجان انگیزی که در این میان وجود دارند، عرضه‌ی بازی Ratchet and Clank: Rift Apart در سال جاری است. این اثر که جزء انحصاری‌های پلی استیشن 5 هم حساب می‌شود، به احتمال زیاد در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۲۱ در دسترس بازیکنان قرار می‌گیرد.

مجموعه‌ Uncharted

میزان فروش: ۴۴/۰۲ میلیون نسخه

پلی استیشن

اگر بخواهیم یک لیست ۱۰ نفر از محبوب‌ترین شخصیت‌های دنیای بازی‌های ویدیویی درست کنیم، سخت می‌توان از کنار نیتن دریک (Nathan Drake) دوست داشتنی گذشت. این شخصیت به استودیو Naughty Dog فرصتی داد تا امروزه ما از آن به عنوان یکی از بهترین بازی سازهای دنیا یاد کنیم. هر چند که مجموعه‌ی Uncharted در طی نسخه‌های مختلف آنقدر تغییرات زیادی را به خود ندید، اما آنقدری پتانسیل داشت که تا پایان سال ۲۰۲۰، فروشی برابر با ۴۴/۰۲ میلیون نسخه داشته باشد.

این عدد زمانی چشم گیرتر می‌شود که متوجه محبوبیت به نسبت کم بازی Uncharted: Drakes Fortune می‌شویم که در سال ۲۰۰۷ منتشر شد. در واقع، محبوبیت این مجموعه در طی زمان با روندی صعودی همراه شد و از عرضه‌ی نسخه‌ی اول خیلی پیشرفت کرد.

مجموعه‌ Tekken

میزان فروش: ۵۰ میلیون نسخه

پلی استیشن

اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم، باید بدانید که بیش‌تر این ۵۰ میلیون نسخه مربوط به نسخه‌ی ششم و هفتم است که به عنوان یک بازی Multi-Platform عرضه شدند. اما نباید این مورد را نادیده بگیریم که مجموعه‌ی Tekken حدو سه نسل در انحصار پلی استیشن قرار داشت و به یکی از نمادهای کنسول‌های سونی تبدیل شده بود. هم چنین، هنگامی که Tekken در انحصار PlayStation قرار داشت، بازی‌های Fighting یا مبارزه‌ای زیادی وجود نداشتند که بتوانند با آن رقابت کنند و در نتیجه، بازار به سمت این مجموعه‌ی قدیمی متمایل می‌شد.

به هر حال، شش نسخه از این مجموعه که در انحصار پلی استیشن قرار داشتند، هر کدام در نوع خود موفق بودند و عملکرد درخشانی به جا گذاشتند. این ۶ بازی به همراه نسخه‌هایی که به صورت مولتی پلتفرم عرضه شدند، روی هم حدود ۵۰ میلیون نسخه فروختند تا Tekken را به یکی از پرفروش‌ترین مجموعه‌های تاریخ تبدیل کنند.

مجموعه‌ Crash Bandicoot

میزان فروش؛ ۵۰ میلیون نسخه

پلی استیشن

مجموعه‌ی Crash Bandicoot هم مانند سایر بازی‌های قدیمی دنیای بازی‌های ویدیویی، روزهای پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. روزهای خوب این مجموعه، به زمانی باز می‌گردد که استودیو Naughty Dog وظیفه‌ی توسعه‌ی این بازی را بر عهده داشت و نسخه‌های مختلف آن را به عنوان انحصاری‌های کنسول پلی استیشن روانه‌ی بازار می‌کرد. اما پس از گذشت این دوره و هنگامی که ساخت این مجموعه به دست شرکت Activision افتاد، Crash Bandicoot موفقیت‌های زیادی تجربه نکرد. به هر حال، بازی Crash Bandicoot N. Sane Trilogy که در سال ۲۰۱۷ عرضه شد طلسم را شکست و میزان فروش این مجموعه را از ۵۰ میلیون نسخه فراتر برد.

جالب است بدانید که حدود ۴۰ میلیون از فروش کل، به زمانی باز می‌گردد که استودیو Naughty Dog نسخه‌های مختلف Crash را می‌ساخت. البته، پس از عرضه‌ی N. Sane Trilogy، مجموعه به دوران خوش خود بازگشته و Activision در حال جلو بردن مجموعه با سیاست‌های درستی است.

مجموعه‌ God of War

میزان فروش: ۵۱ میلیون نسخه

پلی استیشن

شاید حدس این مورد یکی از راحت‌ترین کارهای روی زمین باشد؛ God of War با فروش ۵۱ میلیون نسخه‌ای در رده‌ی دومین مجموعه‌ی پرفروش تاریخ پلی استیشن قرار می‌گیرد. مجموعه‌ای که کار خود را با عنوان یک بازی Hack and Slash شروع کرد و رفته رفته بزرگ‌تر شد. کریتوس هم که قاعدتا نیازی به معرفی ندارد و بیش‌تر افرادی که به گونه‌ای با بازی‌های ویدیویی در ارتباط هستند، خدای جنگ را به خوبی می‌شناسند. هر چند که God of War در زمان عرضه‌ی Ascension با انتقادات به نسبت زیادی همراه شد، اما سونی با تغییر دادن سبک و رویه‌ی مجموعه، آن را به روزهای اوجش بازگرداند.

بازی God of War که در سال ۲۰۱۸ و برای پلی استیشن 4 منتشر شد، به عنوان بهترین انحصاری کنسول نسل هشتمی سونی از لحاظ نمره‌ی منتقدان شناخته می‌شود. این بازی سوالات زیادی را در ذهن طرفداران به وجود آورد و حالا قرار است در نسخه‌ی جدید که احتمالا با نام Ragnarok شناخته می‌شود، به آن‌ها پاسخ دهد. اگر می‌خواهید بیش‌تر در جریان این بازی جدید قرار بگیرید، می‌توانید به مقاله‌ی ۵ نکته و ۵ شایعه‌ای که باید در مورد بازی God of War: Ragnarok بدانید، مراجعه کنید.

مجموعه‌ Gran Turismo

میزان فروش: ۸۰ میلیون نسخه

پلی استیشن

شاید این روزها هنگامی که صحبت از بازی‌های Racing به میان می‌آید، اولین اسمی که به ذهن بازیکنان خطور کند دو مجموعه‌ی Forza Horizon و Forza Motorsport باشد، اما چند سال پیش این گونه نبود. مجموعه‌ی Gran Turismo یکی از قدیمی‌ترین بازی‌های تاریخ پلی استیشن است و از رمان عرضه‌ی PS1، همراه سونی بوده. مجموعه‌ای که روند بازی‌های Racing در دنیای بازی‌های ویدیویی را تغییر داد و بیش‌تر به سمت یک اثر شبیه ساز روی آورد. البته، این حرف‌ها به آن معنا نیست که Gran Turismo امروزه کنار گذاشته شده. همین سال ۲۰۱۷ بود که جدیدترین نسخه‌ی مجموعه‌ی با نام Sport وارد بازار شد و عملکرد متوسطی هم داشت. اما نکته همین است، طرفداران انتظار زیادی از این مجموعه دارند و با یک بازی متوسط راضی نمی‌شوند.

هر چند که استودیو Polyphony Digital با عرضه‌ی به روز رسانی‌های متعدد Gran Turismo Sport را بهبود داد، اما هنوز هم نمی‌شود این بازی را با رقیب مستقیمش، یعنی مجموعه‌ی Forza Motorsport مقایسه کرد. به هر حال، نسخه‌ی هفتم این مجموعه در راه است و آن طور که از اوضاع به نظر می‌رسد، بازی Grand Turismo 7 به عنوان یک انحصاری برای پلی استیشن 5 منتشر خواهد شد.

حال اگر بخواهیم از عملکرد این فرنچایز در سال‌های اخیر عبور کنیم، به دوران اوج آن می‌رسیم. همین اختلاف ۳۰ میلیونی با دومین مجموعه‌ی پرفروش تاریخ PlayStation گویای همه چیز است. Gran Turismo در طی سال‌های متوالی آنقدر موفق بوده که جتی God of War هم فاصله‌ی زیادی با آن دارد. البته تعداد کم‌تر نسخه‌های منتشر شده‌ی گاد آو وار نسبت به گرن توریسمو هم بی‌تاثیر نیست. بنابراین اگر شما هم طرفدارار بازی‌های Racing هستید و تا الان موفق به تهیه‌ی PS5 شده‌اید، کافی است کمی صبر کنید. نسخه‌ی هفتم پرفروش‌ترین مجموعه‌ی تاریخ پلی استیشن، قرار است تا یکی دو سال آینده منتشر شود.

در پایان، اگر هنوز موفق به خرید کنسول نسل نهمی سونی نشده‌اید، می‌توانید به صفحه‌ی خرید PS5 و خرید PS5 دیجیتالی مراجعه کنید.

نظر شما در مورد پرفروش‌ترین مجموعه‌های تاریخ پلی استیشن چیست؟ شما با کدام یک از سری‌های بالا بیش‌تر خاطره دارید؟ نظرات خود را با تیم تیلنو در میان بگذارید.

منبع: Game Rant

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهی در مورد “پرفروش ترین مجموعه ‌های تاریخ پلی استیشن

  1. احمد ذوقی گفت:

    آنچارتد واقعا بازی فوق العاده ای و اگه کسی پلی استیشن داره باید حتما یه بار بازی کنه

    1. ارحام ادبخواه گفت:

      صد در صد، به خصوص نسخه‌ی دوم و سوم

  2. استنلی کوبریک گفت:

    گاد آف وار و دیگر هیچ…
    صد در صد اگه تعداد نسخه‌ های گاد آف وار اندازه گرن توریسمو بود الان بیشتر از اون فروخته بود

    1. کیوان جهانبانی گفت:

      آره قطعا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *