صنعت بازی های ویدیویی با این که محصولات به شدت زیادی را در طول تاریخ به خود دیده است، اما جایگاه فعلیاش را مدیون یک دسته از بازیهای خاص است که جریان جدیدی را در نوع خود به وجود آورند. در ادامه، به تاثیرگذارترین بازی های ویدیویی تاریخ که در بین فاصله سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ منتشر شدهاند، خواهیم پرداخت.
با این که حدود ۲۰ سال از عرضه PS2 میگذرد، اما این دستگاه هنوز هم عنوان پرفروشترین کنسول تاریخ را یدک میکشد. با آمدن پلی استیشن 2، دوره جدید در تاریخ بازیهای ویدیویی به وجود آمد و پس از آن هم مایکروسافت و نینتندو با عرضه دو کنسول Xbox و GameCube به این جریان جدید به وجود آمده پیوستند.
هر یک از این سه کنسول، میزبان بازیهای متعددی بودند که برخی از آنها Multi-Platform بودند و برخی از آنها هم با برچسب یک محصول انحصاری راهی بازار شدند. اما سوالی که در این میان به وجود میآید این است که چند تا از این بازیها واقعا روی هنر-صنعت بازی های ویدیویی تاثیر گذاشتند؟ البته هر کسی میتواند با سلیقه و طرز تفکر خود این سوال را به هر اثر یا پلتفرم دیگری تعمیم دهد. اما واقعا کدام بازیهای باعث شدند که ویدیو گیم به حالت و قدرت امروزی خودش برسد؟ این سوالی است که میخواهیم در ادامه به آن بپردازیم و با هم در جزئیات آن ریز شویم.
تاثیرگذارترین بازی های ویدیویی دهه ۲۰۰۰
بازی Halo: Combat Evolved
پیش از این که بازی Calo: Combat Evolved منتشر شود و یک استاندارد جدید را برای بازیهای شوتر کنسولی تعریف کند، تجربه بازیهای شوتر اولشخص تنها روی رایانههای شخصی و با استفاده از موس و کیبرد ممکن بود. در حالی که بسیاری از سازندگان سعی کردند که حس و حال First-Person Shooterها را به کنسولهای خانگی بیاورند، هیچکدام از آنها به اندازه استودیو Bungie و بازی Halo: Combat Evolved موفق نبودند.
اگر این بازی روی کنسول ایکس باکس اورجینال عرضه نمیشد، شاید صنعت بازی های ویدیویی و به طور دقیقتر بازیهای شوتر اول شخص هیچ موقع به جایگاه امروز نمیرسیدند. اما نکته جالبی که برای طرفداران این مجموعه وجود دارد، فاصله کمی است که با عرضه بازی Halo: Infinite داریم. نتیجه نهایی این بازی و بازخوردهای آن میتواند یک بار دیگر مجموعه Halo را به یک کاتالیزور برای پیشرفت کنسول ایکس باکس تبدیل کند.
بازی Call of Duty 4: Modern Warfare
Call of Duty یکی از مجموعههای متعددی است که بخشی از موفقیت امروز خود را مدیون بازی Halo: Combat Evolved است. بازی Call of Duty 4: Modern Warfare دقیقا پا جای پای هیلو گذاشت و راه موفقیت آن را دنبال کرد. نتیجه این شد که نسخه چهارم مجموعه کال آف دیوتی حسابی سر و صدا کرد و روی بازی های ویدیویی پس از خود هم تاثیر چشمگیری گذاشت.
بخش داستانی نسخه اول Modern Warfare حسابی مورد تحسین منتقدان و بازیکنان قرار گرفت و به عنوان یکی از بهترین کمپینهای داستانی مجموعه شناخته میشود. اما آن چیزی که باعث شد Call of Duty 4: Modern Warfare حسابی بدرخشد، بخش چندنفره یا Multiplayer آن بود. اضافه کردن عناصر بازیهای نقش آفرینی برای اولین بار مانند قابلیت ارتقا سطح یا Level-Up، یکی از اجزایی بود که در بسیاری از بازیهای شوتر دیگر به کار گرفته شد.
بازی Portal
بازیهای پازل محوری که پیش از بازی Portal وارد بازار میشدند، اکثرا از مکانیکهای ساده و پیشپا افتاده استفاده میکردند و مانند پازلهایی که در اکثر بازی های ویدیویی مدرن به کار گرفته میشوند، چالش برانگیز نبودند. اما این رویه با عرضه بازی Portal عوض شد. تمام پازلهای این بازی هوشمندانه به نظر میرسیدند و هر یک از آنها از پازل قبلی خلاقانهتر بودند. روند حل کردن این معماها نه خیلی ساده بود و نه خیلی سخت و به خوبی میشد تعادل میان آنها را احساس کرد.
البته ویژگیهای Portal به حل کردن پازلها محدود نمیشد و استودیو Valve موفق شده بود که یک داستان هیجان انگیز را در محصول خود قرار دهد. اگر بخواهیم لیست آثاری که از Portal الهام گرفتند را بنویسیم، بدون شک با لیست بلند بلایی روبرو خواهیم شد.
بازی Gears of War
ایده ساخت یک بازی شوتر که با مکانیکهای کاور گرفتن همراه باشد، با بازی Gears of War به وجود نیامده است. پیش از این اثر، بازی Kill Switch از این ایده استفاده کرده بود و با این که با واکنشهای مثبتی هم همراه شد، هیچ گاه شاهد نسخه دومی از آن نبودیم. به همین دلیل و کمتر دیده شدن Kill Switch، اکثر مردم ایده کاور گیری در بازیهای شوتر را به Gears of War نسبت میدهند. اما نکته عجیبی که در این میان وجود دارد، کمتر دیده شدن نحوه خشاب عوض کردن در این سری است. سیستم خشاب عوض کردن در مجموعه Gears of War این گونه است که اگر دکمه RB را به موقع فشار دهید، شخصیت قابل کنترل خیلی سریعتر از حالت معمولی این کار را انجام میدهد. به غیر از این مجموعه، بازیهای زیادی از این سیستم جذاب استفاده نکردهاند.
بازی Diablo 2
نسخه اول بازی Diablo برای اولین بار در سال ۱۹۹۷ برای رایانههای شخصی منتشر شده و یک سال بعد هم راه خود را به سمت پلی استیشن 1 و سیستم عامل Mac OS هموار کرد. Diablo 1 یک بازی هک اند اسلش (Hack & Slash) و دانجن کراولر (Dungeon Crawler) محبوب است و هیچ شکی هم در شایستگیهای آن وجود ندارد. اما بیشتر جامعه بازیکنان این اثر را کاربران کامپیوتر تشکیل میدادند و افرادی که از پلی استیشن 1 استفاده میکردند، زیاد با این بازی آشنا نبودند.
سه سال بعد از عرضه نسخه اول، بازی Diablo 2 منتشر شد و به اعتقاد خیلیها تا امروز به عنوان بهترین نسخه این سهگانه شناخته میشود. این بازی Diablo 2 بود که بیشتر سر و صدا کرد و بازیکنان زیادی را به سمت خود کشاند. شاید به همین خاطر است که شرکت Blizzard Entertainment حدود ۲۱ سال پس از عرضه این بازی تصمیم گرفت که نسخه Remake آن را با پسوند Resurrected منتشر کند. اگر شما هم منتظر بازی Diablo 2: Resurrected هستید، میتوانید از تاریخ ۲۳ مهر به تهیه و تجربه کردن آن بپردازید.
بازی World of Warcraft
سبک MMORPG پیش از عرضه بازی World of Warcraft هم وجود داشت؛ اما هیچ اثری در تاریخ این سبک نتوانست به اندازه ساخته شرکت Blizzard معروف و موفق شود. این بازی به قدری جذاب و محبوب است که حتی حالا و پس از گذشت ۱۷ سال از عرضه، هنوز هم بازیکنان زیادی دارد و محتویات جدیدی برای آن منتشر میشود.
بازی World of Warcraft سالها است که به عنوان موفقترین اثر MMO تاریخ شناخته میشود و شاید هیچ محصولی نتواند در آینده این عنوان را از آن بگیرد.
بازی Grand theft Auto 3
بر کسی پویشده نیست که مجموعه GTA یکی از بزرگترین و تاثیر گذارترین مجموعههای تاریخ بازی های ویدیویی است. شرکت Rockstar در زمان ساخت نسخه اول سری Grand Theft Auto دست به کار بزرگی زد، اما با عرضه بازی GTA 3 قدم به شدت بزرگی برای صنعت بازی های ویدیویی برداشت. کاری که بازی GTA 3 با بازیهای Open-World و Sandbox انجام داد، درست مانند کاری است که World of Warcraft در دنیای بازیهای MMo به سرانجام رساند.
پس از این بازی سازندگان زیادی تلاش کردند که از ساخته شرکت Rockstar کپی برداری کنند و به اصطلاح یک کلون جدید بسازند، اما هیچکدام از آنها نتوانستند به اندازه کافی موفق شوند.
بازی Guitar Hero
بازیهای زیادی در طول تاریخ وجود دارند که سعی کردهاند سبکهای مختلف موسیقی را وارد بازی های ویدیویی کرده و یک تجربه سرگرم کننده و آرکید به وجود آورند. در این دسته از بازیها، ما شاهد آثار باکیفیت متعددی بودیم اما اگر بخواهیم در این موضوع دقیقتر شویم، هیچکدام از آنها به اندازه بازی Guitar Hero تاثیرگذار و موفق نبودند.
افراد زیادی در سطح دنیا هستند که آرزو دارند به یک گیتاریست معروف تبدیل شوند. این هدفی است که بازی Guitar Hero دنبال میکرد و قصد داشت که با هر نسخه جدید این تجربه را به شکل پویاتری نمایش دهد. Guitar Hero جریان جدیدی را در دنیای Video Game به وجود آورد، اما موفق نشد که مدت زمان زیادی آن را حفظ کند و بعد از مدتی به دست فراموشی سپرده شد.
بازی Wii Sport
کنسول Nintendo Wii که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد، در نوع خود یک قدم بزرگ حساب میشد. کنترلرهای حرکتی پیش از Wii هم وجود داشتند اما این کنسول با یک طراحی مناسب و به روز، آنها را به یک وضعیت استاندارد رساند. اما یکی از مهمترین دلایل موفقیت این کنترلرهای حرکتی و در ادامه کنسول Nintendo Wii، بازی Wii Sport بود. سونی و مایکروسافت سعی کردند پس از Wii کنترلرهای حرکتی کلون خود را وارد بازار کنند، اما هیچکدام از آنها اندازه Wii موفق نشدند.
بازی Cave story
در دنیای امروز، بازیهای مستقل به اندازه آثار AAA و بزرگ عادی و همهگیر هستند و سالانه میتوانیم بازیهای مستقل متعدد و باکیفیتی را پیدا کنیم. اما این جریان در دهههای گذشته زیاد عادی نبود و ما نمیتوانستیم بازیهای Indie متعددی را در سطح بازار پیدا کنیم. اما دایسوکه آمایا (Daisuke Amaya) با عرضه بازی Cave Story همه چیز را تغییر داد. او این بازی را به تنهایی ساخته بود و با این کار معنی ساخت یک بازی مستقل را تعریف کرد.
بازی Cave Story به اندازه سایر آثار این لیست در سبک خود تاثیرگذار نبود؛ بلکه پای خود را فراتر گذشت و باعث به وجود آمدن یک دسته جدید از بازیسازها شد. دایسوکه آمایا این کار را در سال ۲۰۰۴ و با عرضه بازی Cave Story انجام داد تا امروزه شاهد بازیهای مستقل متعدد و باکیفیتی باشیم.
در پایان نظر شما در مورد تاثیر گذارترین بازی های ویدیویی دهه ۲۰۰۰ چیست؟ به نظر شما کدام یک از این بازیها تغییر بیشتری را در صنعت به وجود آوردند؟ دیدگاه خود را با تیم تیلنو در میان بگذارید.
منبع: The Gamer
کامل و عالی 👌❤️