یادداشت, بازی, مقالات علمی

تاریخچه مجموعه بازی Prince of Persia

بازی Prince of Persia

مجموعه بازی Prince of Persia یکی از قدیمی و محبوب‌ترین مجموعه‌های تاریخ بازی‌های ویدیویی به حساب می‌آید که در طول زمان شاهد نسخه‌های مختلفی از آن با کیفیت‌های متفاوت بودیم. در این مقاله، به مرور تاریخچه سری مذکور خواهیم پرداخت.

اولین نسخه بازی Prince of Persia سال‌ها پیش و در سال ۱۹۸۹ میلادی منتشر شد و پس از آن ما شاهد بیش از ۱۰ نسخه مختلف از آن بودیم. در دنیای امروز، بیشتر بازیکنان از بازی Prince of Persia به خاطر مبارزات و صحنه‌های اکشن آن یاد می‌کنند؛ اما در سال ۱۹۸۹ و هنگام عرضه اولیه، بازی خبری از این طرز فکر نبود. در آن زمان «شاهزاده ایرانی» یکی از اولین آثار پلتفرمر (Platformer) تاریخ به شمار می‌رفت که حالت سینمایی داشت. در واقع همین موضوع در آینده الهام‌بخش بسیاری از بازی‌های دیگر شد.

اما در سال ۲۰۰۳ و از زمانی که شرکت یوبیسافت (Ubisoft) وظیفه ساخت این مجموعه را در اختیار گرفت، شرایط حسابی عوض شد. این شرکت فرانسوی در سال ۲۰۰۳ بازی Prince of Persia: Sands of Time را منتشر کرد و سبک پلتفرمر را از حالت تکراری که چندین سال به آن مبتلا شده بود، نجات داد. در واقع Sands of Time سبک Platformer را با اکشن-ماجراجویی ترکیب کرد و معجون جدیدی را به وجود آورد که مانند آن را ندیده بودیم. اما با وجود این که حدود ۱۸ سال از عرضه بازی Prince of Persia: Sands of Time می‌گذرد، هیچکدام از نسخه‌های سری نتوانستند مانند اثر مذکور موفق ظاهر شوند.

چند وقت پیش بود که متوجه شدیم یوبیسافت قصد دارد نسخه بازسازی یا Remake بازی Prince of Persia: Sands of Time را منتشر کند و در این کار به شدت مصمم است. اما نمایش‌های ناامید کننده بازی به همراه جلوه‌های بصری تاریخ مصرف گذشته، سازندگان را متقاعد کرد که تاریخ عرضه بازی را کمی عقب بیندازند و بیشتر روی این اثر مورد انتظار کار کنند. حال اگر شما هم منتظر این بازی هستید ولی می‌خواهید تا انتشار آن باز هم سری به دنیای Prince of Persia بزنید، بازی‌های زیر را از دست ندهید. قابل ذکر است که این لیست با توجه به تاریخ انتشار اولویت بندی نشده و ما آن‌ها را بر اساس کیفیت به عنوان یک بازی ویدیویی، رتبه بندی کرده‌ایم.

بازی Prince of Persia 3D

سال انتشار: ۱۹۹۹

مدت زمان تقریبی بازی: ۱۶ ساعت

بازی Prince of Persia

هنگامی که صنعت بازی‌های ویدیویی از سمت آثار دو بُعدی به سمت بازی‌های سه بُعدی حرکت کرد، تحول بزرگی به وجود آمد. این بازه زمانی، باعث به وجود آمدن چند عدد از بهترین بازی‌های تاریخ مانند The Legend of Zelda: Ocarina of Time و Super Mario 64 شد که تا همین امروز هم در مورد آن‌ها صحبت می‌شود.

مجموعه مورد بحث هم مانند سایر فرنچایزها این روند را در پیش گرفت و نتیجه بازی Prince of Persia 3D شد. این بازی اولین نسخه سه بُعدی (3D) سری بود و از همین لحاظ هم توجه زیادی به آن جلب شد. اما متاسفانه نتیجه نهایی آن طور که باید چشم‌گیر نبود و بازی Prince of Persia 3D به یک محصول ناامید کننده تبدیل شد. البته توجه کنید که این بازی نسبت به زمان خود از گرافیک بالایی برخوردار بود و از این لحاظ در معرض دید قرار گرفت.

بازی Prince of Persia: Fallen King

سال انتشار: ۲۰۰۸

مدت زمان تقریبی بازی: ۷ ساعت

بازی Prince of Persia

ساخت یک بازی اکشن-ماجراجویی برای کنسولی مانند نینتندو دی اس (Nintendo DS)، کار به شدت سختی است. متاسفانه، بازی Prince of Persia: The Fallen King از پس این روند سخت بر نیامد و در نهایت با انتقادهای زیادی همراه شد. این بازی با نمره ۶۴ در وبسایت متاکریتیک (Metacritic) به کار خود پایان داد و بخش بزرگی از منتقدان از کنترل ضعیف اثر مذکور ناراضی بودند.

بازی Battles of Prince of Persia

سال انتشار: ۲۰۰۵

مدت زمان تقریبی بازی: ۸ ساعت

بازی Prince of Persia

جالب است بدانید که The Fallen King تنها نسخه این سری نبود که برای کنسول Nintendo DS منتشر شده است. در واقع سه سال قبل از این بازی و در سال ۲۰۰۵، شرکت یوبیسافت بازی Battles of Prince of Persia را راهی کنسول نینتندو دی اس کرد. این بازی برخلاف سایر شماره‌های مجموعه که اکشن-ماجراجویی به شمار می‌رفتند، روند متفاوتی را در پیش گرفت و در سبک استراتژی نوبتی عرضه شد. داستان اثر مذکور در بین وقایع دو بازی The Sands of Time و Warrior Within جریان دارد و بازیکنان را به کشورهای هند، ایران و یک سرزمین خیالی به نام آرسورا (Aresura) می‌برد.

اما موردی که باید در این میان به آن اشاره کنیم، این است که بازی Battles of Prince of Persia عملکرد مشابهی با بازی Prince of Persia: The Fallen King در وبسایت متاکریتیک داشت و موفق به ثبت عدد ۶۴ شد. ولی برخلاف The Fallen King، این بازی User Score به مراتب بهتری داشت و حداقل از طرف مردم و بازیکنان با واکنش‌های به نسبت مثبت‌تری روبرو شد.

بازی Prince of Persia: The Forgotten Sands

سال انتشار: ۲۰۱۰
مدت زمان تقریبی بازی: ۸ ساعت
بازی Prince of Persia

بازی Prince of Persia: The Forgotten Sands کیفیت به مراتب بهتری نسبت به بازی‌هایی که تا این نقطه به آن‌ها اشاره کردیم، دارد. این بازی داستان بازی Prince of Persia را که در سال ۲۰۰۸ به عنوان یک Reboot منتشر شد، ادامه داد و توجهی به نسخه‌های کلاسیک مجموعه و وقایع آن‌ها نکرد.

The Forgotten Sands بازی جاه طلبانه‌ای بود و شرکت یوبیسافت مکانیک‌های گیم پلی و خط‌های داستانی جذابی را به آن اضافه کرده بود. اما متاسفانه، این حرکت رو به جلو زیاد جواب نداد و بازی Prince of Persia: The Forgotten Sands به علت عملکرد ضعیف در زمینه فروش، یک شکست تجاری تلقی شد. پس از عرضه این بازی، مجموعه «شاهزاد ایرانی» کم‌رنگ شد و ما دیگر شاهد عرضه نسخه خاصی از آن نبودیم. بنا بر همین موضوع، نسخه Remake بازی Prince of Persia: Sands of Time می‌تواند حکم آخرین فرصت این مجموعه را داشته باشد و آینده آن در دنیای بازی‌های ویدیویی را رقم بزند.

بازی Prince of Persia Classic

سال انتشار: ۲۰۰۷

مدت زمان تقریبی بازی: ۲ ساعت

بازی Prince of Persia

بازی Prince of Persia Classic به نوعی حکم ادای احترامی به نسخه‌های کلاسیک مجموعه را داشت که می‌توانیم با دیدن اسم بازی، به این موضوع پی ببریم. اثر مذکور فرنچایز Prince of Persia را به گذشته برد؛ زمانی که این مجموعه حالتی دو بُعدی داشت و بازیکنان وقایع آن را از زاویه دوربین کناری دنبال می‌کردند. بازی Prince of Persia Classic توسط استودیو Gameloft ساخته شده بود؛ استودیویی که بیشتر آن را برای ساخت بازی‌های موبایل مانند Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory می‌شناسیم. این بازی در نهایت موفق شد نمره فوق‌العاده ۸۲ را در وبسایت متاکریتیک از خود به جای بگذارد.

بازی Prince of Persia

سال انتشار: ۲۰۰۸

مدت زمان تقریبی بازی: ۱۲ ساعت

بازی Prince of Persia

در سال ۲۰۰۸ و پس از عرضه چندین نسخه مختلف، شرکت یوبیسافت به این نتیجه رسید که باید مجموعه Prince of Persia را ریبوت کرده و فلسفه آن را از صفر بازتعریف کند. بازی Prince of Persia که حکم اولین نسخه با فرمت جدید را داشت، در سال ۲۰۰۸ منتشر شد و توانست با تغییر طراحی هنری بازی و اضافه کردن حجم زیادی از ویژگی‌های جدید، به عنوان یک محصول موفق شناخته شود.

اما متاسفانه یوبیسافت تصمیم گرفت که در نسخه بعدی مجموعه که با نام بازی Prince of Persia: The Forgotten Sands منتشر شد، این حالت طراحی هنری را تغییر دهد. این تصمیم درحالی گرفته شد که Prince of Persia در مراسم سالانه AIAS به خاطر دستاوردهای هنری جایزه گرفته بود.

بازی Prince of Persia: The Two Thrones

سال انتشار: ۲۰۰۵

مدت زمان تقریبی بازی: ۱۰ ساعت

بازی Prince of Persia

بازی Prince of Persia: The Two Thrones پایان دهنده سه‌گانه‌ Sands of Time بود که هر سه نسخه آن برای پلی استیشن 2 منتشر شدند. The Two Thrones مکانیک‌های سبک Hack and Slash مجموعه را به تکامل رسانده بود و یکی از خشن‌ترین آن‌ها هم به شمار می‌رفت. همان طور که انتظار می‌رفت، بازی Prince of Persia: The Thrones به عنوان پایان دهنده یک سه‌گانه حماسی، حسابی داستان محور بود و توانست به خوبی به یک نتیجه مناسب برای جمع‌بندی داستان برسد.

یکی از مکانیک‌های مهم گیم پلی در اثر مذکور، مربوط به شخصیتی به نام Dark Prince بود. Dark Prince یک نسخه متفاوت از خود شاهزاده ایرانی بود که بازی هرازچندگاهی کنترل آن را در اختیار بازیکن قرار می‌داد. این شخصیت اسلحه‌ای تحت عنوان دگرتیل (Daggertail) را حمل می‌کرد و خط سلامتی او در طی زمان کم می‌شد و بازیکن باید برای جلوگیری از مرگ او، به طور مرتب Heal می‌کرد.

بازی Prince of Persia: Warrior Within

سال انتشار: ۲۰۰۴

مدت زمان تقریبی بازی: ۱۲ ساعت

بازی Prince of Persia

هنگامی که یک بازی با کیفیت روانه بازار می‌شود، انتظارها از نسخه جدید آن بازی حسابی بالا می‌رود و بازیکنان توقعات خود را در بالاترین حد ممکن متصور می‌شوند. این دقیقا اتفاقی است که برای بازی Prince of Persia: Warrior Within رخ داد؛ چرا که این بازی درست یک سال پس از Sands of Time منتشر شد. شاید بازی Prince of Persia: Warrior Within از لحاظ کیفی در حد و اندازه‌های Prince of Persia: Sands of Time نبود، اما می‌توانیم از آن با عنوان یکی از بهترین اکشن-ماجراجویی‌های دوران پلی استیشن 2 یاد کنیم.

جالب است بدانید که این بازی برخلاف نسخه‌های قبلی بیشتر تمرکز خود را روی مکانیک‌های مبارزه و Hack and Slash قرار داد تا جنبه اکشن بیشتری بگیرد. اگر قصد دارید به طور کامل به تجربه سه‌گانه Sands of Time بپردازید و در جریان داستان آن قرار بگیرید، به هیچ وجه نباید Warrior Within را از دست بدهید.

بازی Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame

سال انتشار: ۱۹۹۳

مدت زمان تقریبی بازی: ۱ ساعت

بازی Prince of Persia

درست مانند Warrior Within، بازی Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame هم تحت فشار کیفیت نسخه قبلی قرار داشت و انتظار طرفداران از آن حسابی بالا بود. این بازی هیچ وقت به استانداردهای نسخه ابتدایی که در سال ۱۹۸۹ منتشر شد نرسید، اما بدون شک به یک شکست و ناامیدی بزرگ هم تبدیل نشد.

بازی Prince of Persia: The Shadow and the Flame به طور کلی یک اثر پلتفرمر حساب می‌شود که باید برای اتمام آن از سکوها و موانع مختلفی گذر کنید. اما جالب است بدانید که این بازی اکشن و مبارزات بیشتری نسبت به بازی Prince of Persia 1989 داشت و از این دید به عنوان یک محصول تکامل یافته تلقی شد. اگر هنگام تجربه The Shadow and the Flame دقت نکنید، در میان انبوهی از دشمنان گم خواهید شد.

بازی Prince of Persia

سال انتشار: ۱۹۸۹

مدت زمان تقریبی بازی: ۲ ساعت

بازی Prince of Persia

در این مقطع از لیست به اثری می‌رسیم که باعث به وجود آمدن همه چیز شد؛ اثری که از زمان خود جلوتر بود و جریان جدیدی را در بازی‌های ویدیویی به وجود آورد. بازی Prince of Persia که در سال ۱۹۸۹ منتشر شد، بیشتر تمرکز خود را روی مکانیک‌های پلتفرمر می‌گذارد و در عین حال به عنوان سخت‌ترین نسخه تمام مجموعه هم شناخته می‌شود.

شاید اگر یک گیمر امروزی به سراغ بازی Prince of Persia برود، زیاد غافلگیر نشود و از آن با عنوان یک بازی معمولی یاد کند. اما گرافیک، گیم‌پلی، طراحی هنری و زیبایی‌شناسی این بازی در سال ۱۹۸۹ می‌درخشیدند و کم‌تر اثری وجود داشت که بتواند با این معیارها با شاهزاد ایرانی برابری کند.

بازی Prince of Persia: The Sands of Time

سال انتشار: ۲۰۰۳

مدت زمان تقریبی بازی: ۹ ساعت

بازی Prince of Persia

همان طور که تا این نقطه متوجه شدید، ما از بازی Prince of Persia: Sands of Time به عنوان بهترین نسخه سری یاد می‌کنیم. این بازی اولین محصولی بود که توسط شرکت یوبیسافت ساخته و منتشر شد و از همین جهت هم در زمان خود حسابی در معرض دید قرار گرفت. مکانیک‌های پلتفرمر این بازی آنقدری متناسب و متعادل بودند که هنگام تجربه آن‌ها حتی دوست ندارید که به بخش مبارزات برسید؛ و این اتفاق در اثری رخ می‌دهد که از هر لحاظ کامل است.

بازی Prince of Persia: Sands of Time به عنوان یکی از منتقد پسندترین بازی‌های پلی استیشن 2 شناخته می‌شود که در وبسایت متاکریتیک نمره فوق‌العاده ۹۲ را از خود به جای گذاشته است. اگر نسخه Remake این بازی که قرار است تا چند وقت دیگر منتشر شود موفق عمل کند، می‌توانیم منتظر نسخه‌های جدید و آینده درخشان این مجموعه باشیم. Sands of Time باعث به وجود آمدن خیلی چیزها شد؛ پس شاید این دفعه بتواند به طور مجدد مجموعه را احیا و یوبیسافت را مجبور به ساخت نسخه‌های جدید کند.

نظر شما در مورد تاریخچه مجموعه بازی Prince of Persia چیست؟ شما کدام یک از این آثار را به عنوان بهترین نسخه سری می‌شناسید؟ نظرات خود را با تیم تیلنو در میان بگذارید.

منبع: Game Rant

اینستاگرام تیلنو
author-avatar

About ارحام ادبخواه

سلام، من ارحام هستم. زندگی من با سه کلمه گره خورده، ویدئو گیم، فوتبال و سینما. زندگی من بدون این سه تا بی معنی میشه و هویت خودشو از دست میده.

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *