بازی, یادداشت

بازی Returnal: بررسی ارتباط با اساطیر یونان

بازی Returnal

استودیو Housemarque که شروع طوفانی در نسل نهم داشته، در قالب بازی Returnal داستانی مرموز با محوریت حلقه زمانی را روایت کرده است. در این مطلب قصد داریم به ارتباط بازی مذکور با اساطیر یونان بپردازیم. با تیلنو همراه باشید.

بازی Returnal، جدید‌ترین عضو مجموعه آثار انحصاری کنسول نسل نهمی کمپانی سونی یعنی پلی استیشن 5 است. این بازی که در دسته آثار تیراندازی سوم‌شخص و روگ‌لایک قرار می‌گیرد، توسط استودیو هوسمارک (Housemarque) ساخته شده است. بازی ریترنال داستان کاوشگری به نام سلین (Selene) را روایت می‌کند که پس از رسیدن به سیاره‌ای مرموز، وارد حلقه زمانی می‌شود. بازی مذکور به خوبی از قدرت سخت‌افزاری کنسول PS5 استفاده کرده و در کنار لودینگ‌های کوتاه و فراهم کردن زمینه تجربه با رزولوشن 4K و نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه، از صدای سه‌بعدی، فناوری ری تریسینگ، بازخورد لمسی (Haptic Feedback) و تریگر‌های تطبیق‌پذیر (Adaptive Triggers) پشتیبانی می‌کند.

استودیو هوسمارک در بخش‌های زیادی از بازی Returnal ارجاعاتی به اساطیر یونان و داستان‌های حماسی آن گنجانده است. بازی مذکور اولین اثری نیست که از این الما‌ن‌های تاریخی بهره برده و تا‌کنون محصولات بسیار زیادی با محوریت آن در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است. از بین آثاری که به وضوح از اساطیر یونان برای روایت داستان خود استفاده کرده‌اند، بازی Hades به عنوان یکی از بهترین بازی‌های تاریخ در سبک روگ‌لایت، بهترین مثال است. در مقابل، بازی‌هایی از جمله سری Borderlands در بازار‌های جهانی عرضه شده‌اند که به طور نامحسوس از اساطیر یونان بهره‌گیری کرده‌اند.

پروتاگونیست بازی Returnal و سیاره آتروپوس

بازی Returnal

همانطور که اشاره شد گرفتار شدن شخصیت اصلی اثر علمی تخیلی استودیو هوسمارک یعنی سلین در لوپ از زمانی آغاز می‌شود که او روی سیاره‌ای نا‌شناخته به نام آتروپوس (Atropos) فرود می‌آید. سلین یک آمریکایی-‌یونانی است که این امر اولین نشانه از دخیل بودن اساطیر یونان در بازی Returnal است. براساس داستان‌های اساطیری، سلین که به عنوان الهه ماه شناخته می‌شود، دختر تایتان‌های هیپریون (Hyperion) و تئا (Theia) و خواهر خدای خورشید هلیوس (Helios) و الهه سپیده‌دم ائوس (Eos) به شمار می‌رود. در بازی ریترنال، با دقت در چشم‌های سلین متوجه می‌شویم که او دارای هتروکرومیا یا به عبارت دیگر نا‌هم‌رنگی عنبیه است. این ویژگی از آن جهت اهمیت دارد که می‌توان آن را ارجاعی به ماه و سمت پنهان آن معرفی کرد. در طرف مقابل در اساطیر یونان از آتروپوس به عنوان یکی از سه الهه تجسم تقدیر و سرنوشت هستند، یاد شده است.

سه الهه سرنوشت مسئولیت تقدیر تمامی انسان‌ها و موجودات زنده را در دست داشته و با تصمیم‌های خود زندگی آن‌ها را تعیین می‌کنند. در واقع مویرای کنترل زمان تولد، مدت حیات و مرگ را در اختیار دارند که حتی خدای خدایان، زئوس نیز نمی‌تواند آن‌ها را مجبور به تغییر تصمیم‌شان کند. زندگی انسان‌ها همانند یک ریسمان مجسم شده که کلوتو (Clotho) آن را می‌ریسد، لاخسیس (Lachesis) طول آن را محاسبه می‌کند و آتروپوس آن را بریده و به زندگی پایان می‌دهد. بر این اساس دلیل انتخاب نام آتروپوس برای سیاره بازی Returnal را مشخص می‌شود؛ زیرا این سیاره آتروپوس است که علت و لحظه مرگ سلین را در هر تلاش برای از بین بردن دشمنان و پیشروی تعیین می‌کند. با این حال به دلیل حلقه زمانی، پس از کشته شدن سلین به لحظه آغاز و رسیدن به سیاره آتروپوس باز‌می‌گردد.

هلیوس، ابولایت‌ها و خدایان یونانی در بازی Returnal

بازی Returnal

استودیو هوسمارک برای نام‌گذاری سفینه سلین از اسم خدای خورشید در اساطیر یونان یعنی هلیوس استفاده کرده است. همانطور که اشاره شد در داستان‌های کهن یونان از هلیوس به عنوان برادر سلین یاد شده است. همچنین در خط زمانی که سلین به سیاره زمین باز‌می‌گردد، به این نکته اشاره می‌شود که احتمالا پسر او هلیوس نام دارد. ارز یا پول رایج درون بازی موسوم ابولایت (Obolite)، یکی دیگر از ارتباط‌های بازی Returnal با اساطیر کهن است. این نام به سکه‌های ابول (Obol) که در یونان مورد استفاده قرار گرفته و پیش از این آن‌ها را در بازی Hades نیز مشاهده کرده بودیم، ارجاع دارد. با کشته شدن سلین، تمامی ابولایت‌هایتان را از دست خواهید داد که این امر می‌تواند اشاره‌ای مخفی به افسانه‌های یونان باشد.

براساس اساطیر یونان، انسان‌ها پس از مرگ باید از مرز بین زمین و دنیای مردگان یعنی رودخانه استیکس (Styx) عبور کرده و وارد دنیای مردگان شوند. درگذشتگان برای انجام این امر باید از قایق‌بانی به نام خارون (Charon) کمک بگیرند. سفر به هادس رایگان نبوده و خارون در برابر رساندن افراد به این محل، از آن‌ها سکه دریافت می‌کند. به همین دلیل یونانی‌ها در کنار مرده‌های خود سکه دفن می‌کردند تا آن‌ها توان پرداخت مزد خارون را داشته باشند. بر این اساس می‌توان چنین برداشت کرد که سلین برای بازگشت به نقطه شروع، باید ابولایت‌هایش را از دست بدهد.

بازی Returnal دارای چندین باس است که طبق اساطیر یونانی نام‌گذاری شده‌اند. یکی از این باس‌ها فرایک (Phrike) نام دارد که معنای لغوی آن «از ترس لرزیدن» بوده و در داستان‌های کهن یونان به عنوان روح وحشت شناخته می‌شود. علاوه بر این باسی به اسم ایکسیون (Ixion) در بازی مذکور وجود دارد. با استناد به اساطیر یونان ایکسیون فرزند آرس (Ares)، خدای جنگ بوده که پس از به قتل رساندن پدر عروسش به تارتاروس، عمیق‌ترین نقطه دنیای مردگان تبعید می‌شود. در بازی ریترنال، ایکسیون در حالی دیده می‌شود که در محیطی شبیه به آرنا به زنجیر کشیده است. این موارد اتفاقی نبوده و به خوبی با اساطیر همخوانی دارند.

در زمانی که سلین برای پی بردن به ماهیت White Shadow تلاش می‌کند، با باسی به نام نمسیس (Nemesis) رو‌به‌رو می‌شود. در اساطیر یونان از نمسیس به عنوان الهه کیفر و مجازات نام برده شده است که از این لحاظ با باس هم‌نامش در بازی Returnal برابری می‌کند. در پایان باید به دو باس به اسم‌های هیپریون و اوفیون (Ophion) در بازی ریترنال اشاره کنیم. در اساطیر یونان هیپریون یکی از تایتان‌ها و فرزند اورانوس و گایا است که سلین یکی از فرزندان او به شمار می‌رود. همچنین اوفیون اولین پادشاه بهشت است که کرونوس (Cronus)، خدای زمان مقامش را از او می‌گیرد.

آیا بازی Returnal موفق به جلب نظر شما شده است؟ آیا موفق به تجربه این بازی سخت و دشوار شده‌اید؟ نظرات خود را با در تیلنو در میان بگذارید. اگر تاکنون موفق به تهیه این بازی نشده‌اید، می‌توانید با مراجعه به صفحه خرید بازی Returnal اقدام به خرید آن با بهترین قیمت کنید.

منبع: Gamerant

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *